Rato denuncia pressions del govern de Zapatero

Sosté que Salgado volia que Bankia sortís a borsa, encara que fos a un preu més baix

Rodrigo Rato era el màxim responsable de Bankia quan l’entitat va sortir a borsa, el juliol del 2011, però ahir l’expresident del banc va continuar culpabilitzant de les irregularitats del debut borsari i del posterior col·lapse de l’entitat -que va acabar rescatada- tots els actors polítics i financers. Rato va repetir la seva estratègia d’intentar desacreditar la fiscal que l’interroga, Carmen Launa, utilitzant un to superb i qüestionant contínuament les seves preguntes.

En la segona jornada de la seva declaració en el judici de Bankia a l’Audiència Nacional, Rato va denunciar pressions del Banc d’Espanya i del govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010 perquè l’entitat sortís a borsa, encara que fos amb un descompte del preu de les accions. “El Banc d’Espanya ens estava dient que abans de setembre havíem de sortir. Era el missatge del supervisor i de la vicepresidenta del govern [espanyol, Elena Salgado]”, va declarar Rato. L’alternativa, va assegurar, hauria estat la nacionalització del banc.

“Els preus eren raonables. Es van valorar uns descomptes que finalment van ser més grans”, va admetre. Inicialment s’havia previst un preu d’entre 4,1 i 5 euros per acció, però finalment els títols de Bankia van debutar a un preu de 3,75 euros.

Tot i la rebaixa del preu, ni el Banc d’Espanya ni el govern socialista, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), es plantejaven que Bankia no sortís a borsa, segons va declarar Rato. “Haver desistit hauria tingut uns costos reputacionals pitjors”, va assegurar. L’exdirigent del PP va insistir que la decisió del debut borsari no va ser una decisió empresarial, tot i que va subratllar que ell “compartia l’estratègia”. La sortida a borsa suposava que per primera vegada Bankia podia tenir accés a capital.

Advertència als inversors

L’exdirigent de l’entitat ja va dir dimarts que el Banc d’Espanya tutelava totes les decisions, primer de Caja Madrid i després de Bankia, l’entitat que va sorgir de la fusió de set caixes per fer front als problemes derivats de la crisi financera. Rodrigo Rato va subratllar ahir que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va supervisar el fullet d’emissió de Bankia per sortir a borsa en què, segons Rato, s’advertia adequadament als potencials inversors dels riscos de comprar accions de Bankia. “La CNMV fins i tot ens va fer ampliar el fullet”, va dir.

Rodrigo Rato, que va ser vicepresident econòmic del govern espanyol amb l’executiu de José María Aznar, va revelar durant l’interrogatori de la fiscal que Mariano Rajoy va ser el responsable de la seva sortida de Bankia. Va ser l’aleshores president del govern espanyol qui el va “fer fora” el 7 de maig del 2012. “Va ser una decisió absolutament política”, va afirmar Rato. L’interrogatori continuarà dilluns que ve. L’exministre del PP s’enfronta a cinc anys de presó per estafa als inversors en la sortida a borsa de Bankia.

Més continguts de