IMMOBILIARI
Economia 26/10/2015

Barcelona supera Madrid en oficines

Per primer cop es lloguen més metres a la capital catalana, amb un mercat històric un 50% més petit

Dani Sánchez Ugart
3 min
Barcelona bat Madrid en oficines

MadridPer primer cop d’ençà que hi ha dades, els metres quadrats d’oficina que s’han llogat a Barcelona en un any (a falta d’un trimestre) superen els que s’han llogat a Madrid. El rebot del sector immobiliari ha sigut tan destacat en els últims mesos que la capital catalana ha sigut capaç de tornar-se a situar en els nivells de dinamisme d’abans de la crisi, segons un informe de la consultora immobiliària Cushman & Wakefield, al qual ha tingut accés exclusiu l’ARA. En concret, el repunt anual de la demanda ha sigut del 84% del gener al setembre, amb 330.000 metres quadrats. Això vol dir que previsiblement aquest 2015 el mercat se situarà a l’altura del millor any de la sèrie, el 2005, quan es van superar per poc els 400.000 metres quadrats d’oficines llogades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mentrestant, a Madrid, el mercat continua en fase d’ascens, però de manera molt més suau. Entre el gener i el setembre es van contractar a la capital espanyola 291.000 metres quadrats, 39.000 metres menys que a Barcelona, en el primer sorpasso d’una sèrie que es remunta 15 anys. I molt probablement és també el primer cop a la història que Barcelona se situa al davant de Madrid en aquest indicador, perquè els registres de la capital espanyola són històricament del doble que la catalana. Així, per exemple, en el millor any previ a la crisi, el 2007, la contractació anual a Madrid va ser de 850.000 metres, mentre que a Barcelona era de 395.000.

Les dades barcelonines inclouen l’operació de reubicació de les conselleries d’Empresa i d’Economia de la Generalitat, que tenen un impacte de 46.000 metres quadrats, però fins i tot si es descomptés aquesta operació, el creixement del mercat català superaria el 50%. “Això respon al fet que les empreses estan creixent i estan contractant gent”, explica el director del departament d’agència, oficines i industrial de C&W, Javier Bernades. A més, destaca que hi ha moltes empreses de l’àmbit tecnològic que escullen Barcelona per posar-hi una oficina, perquè s’hi està creant un clúster tecnològic i per la capacitat d’atreure talent. Per exemple, en els últims mesos hi ha hagut l’arribada de l’empresa russa de videojocs Zeptolab i la francesa Criteo. A més, s’han firmat contractes de lloguer com el d’eDreams, que va reubicar els treballadors del World Trade Center a l’Eixample i la Zona Franca.

Oferta escassa

Però hi ha un altre factor que pot estar impulsant el mercat: la por. Segons Bernades, la disponibilitat d’oficines -sobretot grans- a Barcelona és tan escassa, i les perspectives de creixement són tan baixes (només hi ha dues obres en construcció), que les empreses amb necessitats futures d’espai es poden estar avançant per no veure’s expulsades de la ciutat i obligades a buscar oficina fora de Barcelona. De fet, la disponibilitat ha continuat baixant i se situa ja poc per sobre del 10%. I es concentra sobretot a les noves àrees de negoci, com el 22@ i la plaça Europa, on la disponibilitat és de més del 15%, i a la perifèria, on supera el 20%. Al centre de la ciutat i les zones prime, el nivell de disponibilitat és del voltant del 7%, segons l’informe de C&W.

Les dues obres en marxa a Barcelona són les de l’edifici de Benson Elliot a les Glòries, i la segona torre d’Iberdrola, a l’entrada de la Fira de Gran Via. “Hi ha una necessitat brutal de producte. Si l’oferta i la demanda encaixessin perfectament, s’acabaria la disponibilitat en un any i mig”, comenta Bernades. En aquest sentit, Madrid, on també es comença a veure l’escassetat de producte, està en més bona posició que Barcelona per respondre-hi. El motiu és que mentre que a la capital catalana cal fer projectes de cap i de nou perquè hi ha poques possibilitats de rehabilitació i la pressió per reconvertir edificis d’oficines cèntrics en hotels o botigues és molt alta, a la capital espanyola és més fàcil trobar producte per rehabilitar. Això rebaixa el temps de reacció, perquè per tirar endavant un projecte nou calen més de dos anys, mentre que una reforma es pot enllestir en 12 mesos.

L’impacte de tot plegat en el preu també és evident. En els últims 12 mesos, el metre quadrat ha pujat un 10% a la zona prime, primei se situa en els 19,5 euros el metre quadrat. I tot i el sorpasso en la contractació, Barcelona continua sent molt més barata que Madrid per posar-hi una oficina. A la capital espanyola, el metre quadrat a la millor zona va pujar als 27,5 euros el metre quadrat.

stats