HABITATGE
Economia 24/07/2018

El preu del lloguer a Barcelona comença a estabilitzar-se

Els portals immobiliaris i els experts indiquen que la pujada de preus s’ha frenat

Albert Cadanet
3 min
El lloguer d’habitatge creix ininterrompudament des del 2013. A la imatge, un bloc de pisos a la Diagonal.

BarcelonaLa vida a Barcelona s’ha encarit en els últims anys, una tendència en bona part impulsada per l’auge dels preus de l’habitatge, tant de lloguer com de compra. L’arribada de nous inversors i una demanda que va créixer a un ritme més alt que l’oferta va disparar l’import del lloguer a la ciutat des del moment que l’última recessió es va acabar, l’any 2013. Però després de quatre anys d’augments ininterromputs del preu del lloguer, la capital catalana comença a veure frenada aquesta tendència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el portal immobiliari Idealista, l’import del lloguer a Barcelona va disminuir un 3,4% durant el segon trimestre de l’any respecte a un any enrere. De fet, segons aquest portal, es tracta del tercer trimestre consecutiu en què els preus decreixen a la ciutat, un fet que no passava des de principis del 2013. La caiguda de preus d’aquests últims tres mesos, a més, és la més accentuada.

Les dades d’Idealista no són un indicador definitiu, però poden mostrar un canvi de tendència. Les xifres dels portals immobiliaris no sempre reflecteixen la realitat. Un exemple molt gràfic: el 2015 l’Agència de l’Habitatge de Catalunya va assenyalar que el lloguer pujava un 7% a Barcelona, mentre que per a Idealista les pujades eren superiors al 20%. Els informes de portals immobiliaris, però, “assenyalen canvis de tendència”, apunta José García Montalvo, catedràtic d’Economia de la Pompeu Fabra. Per a aquest professor ara els preus del lloguer “continuen a l’alça, però creixen molt lentament”. Segons un estudi elaborat pel Consell Econòmic i Social de Barcelona, el 2015 les famílies de la ciutat van destinar fins a un 29% dels seus ingressos anuals al lloguer del seu habitatge. Montalvo indica que “ara hi ha famílies que han traspassat aquest límit” i que, per tant, no poden fer front a la resta de despeses. Aquest fet, doncs, també contribuirà a l’estabilització dels preus.

El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, corrobora aquesta frenada. “Durant els darrers sis mesos els preus a Barcelona s’han estabilitzat”, reconeix. Ara bé, Gorgues descarta que el preu del lloguer disminueixi perquè “la demanda d’habitatge encara és molt consistent”.

La situació a la capital catalana contrasta de ple amb l’escenari a l’àrea metropolitana. A excepció de Barcelona, totes les grans ciutats que l’envolten han vist com el lloguer registrava creixements de fins a doble dígit. És el cas de l’Hospitalet de Llobregat i Sabadell, on els preus han variat un 13,5% i un 10% respectivament segons l’estudi.

Aquest comportament s’explica per l’anomenat “efecte taca d’oli”: en el moment que la demanda a la metròpoli creix, la gent decideix viure a la perifèria, a priori més econòmica. Això comporta que els preus de lloguer a l’àrea metropolitana també creixin, sovint a un ritme superior respecte als punts on es concentra la major part de la població. Davant d’això, Gorgues considera que l’evolució dels preus a les ciutats properes a la capital catalana podria “retroalimentar” el mercat. “Si la perifèria s’encareix, la gent vindrà a Barcelona i els preus tornaran a pujar”, indica.

La ciutat més cara d’Espanya

Malgrat l’evolució dels preus a Barcelona, continua sent la ciutat més cara d’Espanya. Segons Idealista, el preu mensual a la ciutat és de 17,2 euros per metre quadrat, mentre que a Madrid -la segona ciutat més cara-és de 16,1 euros. En el cas madrileny, però, el comportament dels preus és totalment oposat. Aquest segon trimestre la ciutat va registrar un nou màxim en l’import per metre quadrat.

LES CLAUS

1. Per què el preu del lloguer s’està estabilitzant a Barcelona?

Segons els experts, part de la demanda per viure a Barcelona ja s’ha pogut satisfer. A banda, els ingressos de moltes famílies durant els últims anys han crescut menys que els preus i, per tant, els propietaris ja no poden apujar tant l’import del lloguer. Finalment, algunes persones han optat per instal·lar-se a l’àrea metropolitana de Barcelona, on el cost de vida és inferior al de la capital catalana.

2. ¿Arribarà a baixar l’import dels lloguers a Barcelona?

Tot i que informes de portals com Idealista ho indiquen, els experts creuen que aquestes dades no es poden donar sempre per bones. Els diferents agents del sector creuen que els preus no baixaran, però sí que creixen a un ritme menys pronunciat que abans.

3. Com afecta aquesta tendència l’àrea metropolitana?

Quan el preu de l’habitatge va començar a créixer a Barcelona moltes persones van optar per instal·lar-se en ciutats de l’àrea metropolitana. Segons les dades d’Idealista, alguns municipis com Sabadell o l’Hospitalet de Llobregat han registrat augments del preu del lloguer superiors al 10%. Si el lloguer en aquestes ciutats segueix creixent, molta gent decidirà tornar a la capital catalana. Això provocaria de nou un encariment del preu del lloguer i trencaria l’estabilitat.

4. Com està Barcelona comparada amb la resta de l’Estat?

Barcelona és la ciutat més cara (17,2 euros per metre quadrat), lluny de Madrid, que és la segona (16,1 euros).

stats