El port de Barcelona fa el rècord del juliol al setembre amb el millor trimestre de la història

El tràfic de mercaderies augmenta un 31% i el de contenidors quasi el 37%

El port de Barcelona va tancar entre el juny i el setembre d'enguany el millor trimestre de la seva història, amb un increment del 31% del tràfic total de mercaderies, en gran part per l'impuls del tràfic de contenidors, que va augmentar un 36,8%.

En l'acumulat de l'any, entre gener i setembre, el tràfic de contenidors ha augmentat un 31% respecte al mateix període de l'any passat, i han passat pel port 2,2 milions de TEU (un teu equival a un contenidor de 20 peus), que és pràcticament la mateixa xifra que durant tot l'any passat. Pel que fa a la càrrega total, pel port han passat 45,3 milions de tones entre gener i setembre, un 22,4% més que el mateix període de l'any anterior.

Les exportacions catalanes creixen un 9% entre gener i juliol

En el tràfic de contenidors augmenten totes les modalitats, però l'evolució més positiva és en els de transbordament, és a dir, en aquells que són descarregats als port per carregar-los de nou cap a la destinació final. Aquesta modalitat ha experimentat un augment del 129,8%. El comerç exterior és el principal motor, amb un augment del 9,3% dels contenidors d'importació, fins als 434.146 TEU; en el cas de les exportacions l'augment és del 3,5%, fins als 523.326 TEU.

L'Àsia és el primer client

Els països asiàtics són el primer mercat del port de Barcelona i, a més, registren els augments de tràfic de mercaderies més grans. Els intercanvis amb la Xina han augmentat un 9,6%, amb la Unió d'Emirats Àrabs un 11,3%, amb Corea del Sud un 14,2%, amb l'Índia un 13%, amb el Japó un 10% i amb Vietnam un 6,2%.

El tràfic de líquids a granel ha augmentat un 19% de gener a setembre, fins als 10,65 milions de tones, amb un important augment del 59% en el cas del gas natural, un 25% en el de la gasolina i un 24,4% en el dels productes químics.

També ha augmentat, un 6%, el tràfic de càrrega rodada, fins a les 302.963 unitats de transport intermodal (cada unitat equival a un camió, un remolc o una plataforma). Aquest model de càrrega inclou les denominades autopistes del mar, les línies que connecten ferris de camions entre Barcelona i diverses destinacions d'Itàlia i del nord de l'Àfrica per treure camions de les carreteres. En concret, amb aquesta modalitat s'han tret de les vies terrestres 107.017 camions.

Menys viatgers de creuers

Respecte al trànsit de passatgers, pel port han passat de gener a setembre més de 3,2 milions de viatgers. Els passatgers de ferris han augmentat un 11,4%, fins als 1,2 milions de persones. En el cas dels creuers, han passat 2 milions de passatgers, amb una caiguda d'un 1,9% respecte al mateix període de l'any passat.