Els empleats de Cacaolat deixen la vaga però no accepten l’acord

Acorden establir un termini de 15 dies per millorar les condicions del preacord

L’àrea de producció de Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet, formada per una seixantena de treballadors, va desconvocar ahir la vaga indefinida que havia començat dijous passat per protestar contra el calendari laboral d’aquest 2019, que preveia que la plantilla treballés tots els caps de setmana d’estiu.

La producció de Cacaolat convoca una vaga indefinida

Els empleats tornen a la feina tot i que no ratifiquen el preacord aconseguit pel comitè d’empresa amb la direcció ahir el matí, que consisteix en recuperar, a grans trets, el calendari laboral del 2017. En la votació que va fer a la tarda l’assemblea de treballadors es va produir un empat de 20 vots a favor i 20 en contra. Davant d’aquesta situació es va acordar establir un termini de 15 dies per millorar les condicions d’aquest preacord, que preveu que treballin com a màxim cinc caps de setmana entre l’1 de juny i el 30 de setembre, excepte el mes d’agost, quan no hi haurà activitat ni dissabte ni diumenge. Alhora, també garanteix un mínim de tres setmanes de vacances durant el període estival. Pel que fa al desembre, es treballaria un cap de setmana per torn (en total n’hi ha quatre).

El preacord l’havien tancat unes hores abans, amb la mediació del departament de Treball de la Generalitat, l’empresa i els sindicats USOC, CCOO, UGT i CGT.

Segons els sindicats, abans que comencessin la vaga l’empresa volia que els empleats treballessin tots els caps de setmana per no haver de fer nous contractes quan hi ha un repunt de la producció. Fonts de Cacaolat, però, van defensar des de l’inici de la vaga que el calendari laboral ja estava pactat amb el comitè i que el conveni vigent fins aleshores establia que la direcció pot demanar a l’àrea de producció que treballi els caps de setmana “quan n’hi ha necessitat per qüestions de mercat”.

Cacaolat, participada per Damm i Cobega des que aquests dos grups la van rescatar el 2011, té actualment una plantilla 210 treballadors.

Falta de batuts als establiments

Segons el sindicat CGT, l’aturada de sis dies de l’àrea de producció de l’empresa es començava a notar ahir en diferents establiments, que es van quedar desproveïts del producte. Fins i tot alguns d’aquests establiments es van negar a servir els batuts en solidaritat amb la plantilla, segons la central sindical.