Economia 11/03/2013

Caiguda rècord dels costos laborals a causa de les retallades als empleats públics

El cost per treballador va baixar a l'Estat un 3% el 2012 a causa d'un descens del 16% del cost en la funció pública. És el descens més important des del 2000

X.a.
1 min

BarcelonaEls costos laborals van baixar un 3,1% durant l'any passat, respecte al 2011, una caiguda mai vista des que l'INE recull les dades de costos laborals i salarials. La causa d'aquest descens és la dràstica reducció dels costos laborals en administració pública, defensa i seguretat social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades publicades per l'INE aquest dilluns, al quart trimestre els costos laborals van baixar a l'Estat un 3,1%, tant respecte al tercer trimestre com al quart trimestre de l'any passat. En tota la sèrie de l'INE, l'únic descens anual dels costos en salaris va ser el 2010, però molt inferior al del 2012.

L'any passat, els costos laborals a l'administració pública van caure un 15,9%. A més, les retallades públiques van arrossegar a la baixa els sous d'activitats sanitàries i serveis socials, que van caure un 10.4%, i el de l'educació, que va baixar un 4%. La retallada de la paga de Nadal va ser la principal causa d'aquests descensos.

Quant al sector privat, també van baixar els costos en les activitats immobiliàries (4,8%), subministrament d'aigua (3%) i hostaleria (1%). En la majoria, però, van pujar, sobretot en la indústria extractiva (10%) i el subministrament d'energia elèctrica i gas (9,4%).

Pel que fa als costos salarials, que inclouen totes les remuneracions salarials però no les cotitzacions a la seguretat social, els plusos no salarials –per transport, etc.–, ni les indemnitzacions, van baixar un 4%. En els funcionaris, el descens va ser del 19%.

stats