Economia 20/05/2012

El guió de la reunió Rajoy-Merkel: de la crisi financera espanyola al repte del creixement

La cancellera i el president espanyol es troben a Chicago després d'una setmana negra per a Espanya als mercats. Merkel hi arriba amb la recepta d'austeritat més feble que mai després que el G-8 s'hagi apuntat a la tesi del creixement urgent a Europa

Ara
2 min

BarcelonaEl president espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, tenen moltes coses a parlar en el breu passeig en barca que compartiran aquest diumenge a Chicago abans de la reunió de l'OTAN. Serà el primer cara a cara ara que Europa ha assumit que Espanya no podrà complir amb el dèficit, que té el sistema financer més qüestionat que mai i que surt de la pitjor setmana de pressió als mercats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos líders repassaran els efectes de la crisi del deute sobre l'estat espanyol, que han estat més virulents que mai els darrers dies. La prima de risc va enfilar-se més enllà dels 500 punts, un nivell que en altres casos va desencadenar el rescat. Això, en un moment crític com el que viu Grècia, ha espantat els inversors i ha encarit a Espanya el finançament als mercats.

Rajoy i Merkel també abordaran l'estat de la reforma financera a Espanya. Malgrat l'increment de les exigències a la banca per sanejar-la dels actius tòxics procedents del totxo, ja hi ha veus que consideren inevitable el rescat financer. El president francès, François Hollande, ja ha assegurat que caldrà recórrer als fons europeus per netejar del tot el sistema espanyol.

Aquesta opinió, que el líder francès va llançar ahir des de Camp David, on es reunia el G-8, ha estat rebatuda aquest diumenge des de Chicago per Rajoy. "El senyor Hollande no sap com estan els bancs espanyols", ha etzibat el president espanyol. Tots dos mandataris es veuran les cares aquest migdia a la trobada de l'OTAN a la ciutat nord-americana.

Crisi financera a banda, el debat austeritat vs. creixement també serà present a la trobada entre Merkel i Rajoy. Després del resultat de la cimera del G-8 d'aquest dissabte a Camp David, el discurs de la cancellera d'austeritat estricta perd força davant el del líder francès Hollande, que aposta per obrir la via del creixement.

Tot plegat servirà per a un primer intercanvi d'impressions abans que dimecres Rajoy i els líders europeus es trobin en la cimera "informal" que està prevista al vespre.

stats