Cellnex s'expandeix a Holanda davant el bloqueig a Itàlia

L'antiga filial de telecomunicacions d'Abertis compra l'holandesa Protelino per 109 milions amb l'objectiu d'obrir la porta del mercat de l'Europa occidental

La gestora de torres de telefonia  Cellnex ha reactivat l'adquisició de companyies de telecomunicacions al mercat europeu després que la compra de la italiana Inwit s'hagi allargat més del que esperava. L'antiga filial de telecomunicacions d'Abertis ha anunciat aquest dilluns la compra de Protelindo per 109 milions d'euros, una companyia holandesa que gestiona 261 torres de telefonia mòbil als Països Baixos. 

"Des de l'inici, Cellnex ha tingut una vocació europea, però és cert que ara havíem centrat esforços en Itàlia i havíem deixat en pausa altres projectes que hem decidit reactivar", explica un portaveu de l'empresa. En el comunicat que l'empresa ha fet públic aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Cellnex explica que amb aquesta adquisició, que acabarà de tancar-se durant els propers mesos, obtindrà un benefici brut d'explotació (Ebitda) d'uns 8 milions d'euros aquest 2017. 


Una porta d'entrada al nord d'Europa 

Cellnex ha adquirit el 100% de les accions de Protelindo, la filial del grup indonesi PT Sarana Menara Nusanta. Tal com ressalta aquesta protaveu, "Holanda és un mercat estratègic perquè ens acosta a mercats com el Benelux, Alemanya i, fins i tot, els països nòrdics". En aquest sentit, Cellnex avança que ja s'estan estudiant altres operacions a l'Europa occidental. "No podem estar bloquejats i pendents del que decideixi Telecom Italia, la matriu d'Inwit, ni deixar passar oportunitats", afirma el mateix portaveu. 

El mercat holandès es caracteritza per tenir una presència elevada d'operadors independents d'infraestructures de telecomunicacions i amb molta presència de  Small Cells, petits repetidors del senyal que s'instal·len en el mobiliari urbà, un segment de negoci poc explotat a Espanya però un dels sectors que Cellnex pretén potenciar. De fet, als Països Baixos el mercat d'infraestructures de telefonia mòbil compta amb cinc operadors que gestionen 1.500 emplaçaments, però amb tres operadors principals, KPN, TMobile i Vodafone.

D'aquesta manera, Cellnex prem l'accelerador a la resta d'Europa després que Telecom Italia, canviés de conseller delegat i aturés el procés de venda d'Inwit, la seva filial de telefonia mòbil. Cellnex ja gestiona 7.700 torres al país de la bota a través de Galata i Toweco i va apostar clarament per la compra d'Inwit perquè Itàlia suposa prop del 40% de la seva facturació.