Economia 22/11/2018

Plega Christian Terribas, director del BBVA a Catalunya

L'entitat blava fusiona les territorials catalana i barcelonina amb Xavier Llinares al capdavant

Albert Martín
3 min
Christian Terribas deixarà la direcció territorial barcelonina el 31 de desembre.

BarcelonaEl directiu més influent del BBVA a Catalunya plega. Segons ha pogut saber l’ARA, Christian Terribas ha decidit acollir-se a una prejubilació i abandonar, així, el càrrec de director de la territorial barcelonina del BBVA a partir de l’1 de gener. Així ho va comunicar ahir l’entitat als seus treballadors, que veuen com amb el moviment es desfà la bicefàlia organitzativa que va néixer el juliol del 2016. En aquell moment es va dividir Catalunya en dues territorials: la barcelonina, que es va quedar Terribas, i la catalana, en mans de Xavier Llinares. Serà aquest últim el que es convertirà ara en el director d’una única territorial per a tot Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’adeu de Terribas coincideix amb el final d’una etapa complexa del BBVA a Catalunya. L’entitat ha crescut molt els últims anys arran de les adquisicions d’Unnim, primer, i de CatalunyaCaixa, després, de manera que es va convertir en el segon banc del país. Així, Terribas ha dirigit la integració de les dues entitats en el que és el segon banc d’Espanya.

Nou home fort

El nou organigrama del BBVA català situa l’alacantí Xavier Llinares com a màxim responsable de 13 regions geogràfiques i de sis departaments. L’altre home fort del banc a Catalunya serà Joan Piera, director de banca d’empreses. Aquesta direcció territorial tindrà la seu a Barcelona i també es portarà des de Terrassa. La seu del banc a Sabadell es tancarà.

En el sector financer català s’assenyala Terribas com el responsable que després de l’1 d’Octubre el BBVA no entrés en una cursa per captar els clients que treien els dipòsits de CaixaBank i del Banc Sabadell, que van patir una fuga de dipòsits d’administracions i empreses públiques encaminada a forçar un canvi de seu que es va acabar produint. De fet, el Banco Santander va emprendre el camí contrari al del BBVA i va llançar una agressiva campanya de captació de fons i clients que ha sigut molt criticada pels dos grans bancs catalans.

L’adeu voluntari de Terribas és el segon que es produeix a la cúpula catalana del BBVA. El juliol del 2016 ja va plegar Xavier Queralt, fins aleshores conseller delegat de CatalunyaCaixa, que es va estar al càrrec només dos anys després que el BBVA adquirís la fusió d’entitats catalanes, en un procés en què es va imposar al Banco Santander i CaixaBank.

Terribas fa 30 anys que és a l’empresa, els 11 primers a Argentaria i des del 1999 a BBVA, l’entitat creada després de la fusió amb el BBV, i està considerat un dels directius de confiança del sempitern president del banc, Francisco González, que també abandonarà el càrrec a finals d’aquest any.

Raons personals

Fonts financeres van explicar que les causes de l’adeu de Terribas tenen a veure amb un cert esgotament personal després d’haver liderat la territorial catalana del banc uns anys particularment difícils.

L’entitat presumia ahir, a l’hora d’anunciar el relleu, dels seus avenços en el terreny digital: a Catalunya ha augmentat un 16% el nombre de clients digitals i més d’un 26% el de clients que operen a través del mòbil. Segons els càlculs de la mateixa entitat, el 40% de les seves vendes ja es fan de manera digital, un percentatge que duplica el d’ara fa un any. Això, per al banc, “denota un creixement exponencial del negoci digital del BBVA a Catalunya”.

stats