Economia 03/06/2016

Ajornar la multa a Espanya pel dèficit és il·legal, segons el Consell de la UE

Un informe jurídic considera que la Comissió Europea va fer trampa a l'hora d'oferir més temps a l'Estat per sanejar els comptes sense decidir abans si hi haurà multa

Laia Forès
2 min
Jeroen Dijsselbloem, president de l'Eurogrup, a la trobada de Davos / EFE

Brussel·lesLa decisió de la Comissió Europea d'oferir un any més a Espanya per reduir el dèficit i ajornar fins després de les eleccions generals la decisió de multar l'Estat pel dèficit excessiu no respecta la normativa. Un informe jurídic del Consell de la UE encarregat per la presidència de l'Ecofin davant els dubtes que hi havia sobre la legalitat d'ajornar la sanció econòmica deixa clar que Brussel·les hauria fet trampes per evitar anunciar una multa a Espanya abans del 26-J.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les normes del Pacte d'Estabilitat, la Comissió Europea no podria haver ofert un any extra a Espanya sense haver impulsat ja el procediment per dèficit excessiu per a l'Estat. Un procés que acabaria amb tota probabilitat amb una multa. L'informe afirma, segons han explicat aquest divendres fonts del Consell, que les normes permeten donar més temps per reduir el dèficit als estats membres, però sempre que "abans o en paral·lel" s'impulsi el procediment per no haver complert amb la reducció del dèficit públic.

Pressió del govern espanyol

La Comissió Europea, davant la pressió del govern de Mariano Rajoy per evitar una multa setmanes abans de les eleccions generals, va accedir a ajornar la multa fins al juliol. La decisió, que es va prendre al maig, va crear malestar entre alguns estats membres, sobretot Alemanya, i el Banc Central Europeu. En l'última reunió de l'Ecofin, Berlín i el BCE van exigir un informe jurídic per analitzar la legalitat de la decisió.

Tot i la rapidesa amb què han actuat els serveis jurídics, Brussel·les difícilment multarà l'Estat abans del 26-J, atès que només queda una reunió de l'Ecofin, el 18 de juny, abans de les eleccions, temps insuficient per impulsar el procediment per dèficit excessiu.

A més a més, el portaveu de l'executiu comunitari, Margaritis Schinas, ha reiterat aquest divendres que no es debatrà la possible multa a Espanya fins al juliol i ha assegurat desconèixer l'informe jurídic. "No tinc comentaris a fer [sobre l'informe]", ha dit.

Crítiques a la Comissió Europea

L'informe, però, suposa un important avís a la Comissió Europea, a qui Alemanya acusa d'estar actuant per raons polítiques a l'hora d'aplicar les normes sobre el dèficit. En una entrevista publicada aquest divendres al diari alemany 'Süddeutsche Zeitung' i a altres mitjans europeus, el president de l'Eurogrup, Jeroem Dijsselbloem, també carrega contra l'executiu comunitari per prendre decisions polítiques i per aplicar les normes amb més flexibilitat als estats membres grans. "La credibilitat de la Comissió està compromesa", afirma Dijsselbloem.

En resposta a les paraules del president de l'Eurogrup, el portaveu de la Comissió Europea ha assegurat que el president de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, es limita a aplicar les normes de governança econòmica i no fa distinció entre països grans i països petits. "És bastant obvi tractant-se d'un ex primer ministre d'un país com Luxemburg", ha dit Schinas.

stats