LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 29/09/2015

Consum i inversió impulsen el PIB català fins al 2,8%

El creixement se situa tres dècimes per sota de la mitjana estatal

Xavier Grau
3 min
pib català

BarcelonaL’economia catalana continua accelerant-se i entre l’abril i el juny d’aquest any va créixer un 1%, cosa que suposa un augment del 2,8% en termes anuals, segons les dades publicades ahir per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquest creixement es va basar sobretot en la demanda interna per l’augment del consum de les famílies i la millora de la inversió, ja que el consum de les administracions públiques fins i tot es debilita i el sector exterior continua restant: malgrat la millora de les exportacions, les importacions creixen més i la balança comercial és negativa. L’Idescat va destacar ahir que, tot i que el creixement de l’economia catalana en termes anuals se situa tres dècimes per sota de la millora en el conjunt de l’Estat, està molt per sobre la mitjana de la Unió Europea, que va créixer un 1,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb la dada certificada ahir per l’Idescat, Catalunya encadena set trimestres seguits de creixement en què l’economia s’ha anat accelerant. Així, el primer trimestre del 2014 l’economia catalana va créixer un 1,1% en termes internanuals, el segon trimestre un 1,5%, el tercer un 1,4% i el quart un 1,9%. La millora ha continuat aquest any i el primer trimestre el creixement es va situar en el 2,4% per pujar al 2,8% el segon trimestre.

Desequilibri

Les dades de l’Idescat demostren un important desequilibri entre la demanda interna i l’externa. Així, mentre la interna creix un 3,6% seguint la tendència de l’any anterior, la demanda externa continua sent negativa (-0,3%). Aquesta aportació negativa està provocada pel fet que les exportacions són inferiors a les importacions: les vendes a l’exterior augmenten un 6,5% però les importacions, animades pel fort increment del consum, freguen un repunt del 9%. Així, el primer trimestre del 2014 el saldo exterior estava en l’1,2%, i trimestre rere trimestre aquesta xifra s’ha anat moderant fins al -0,3%.

El fort increment de la demanda interna està impulsat sobretot pel consum de les llars i la inversió de les empreses. La formació bruta de capital va augmentar un 4,6% en el segon trimestre respecte al mateix període de l’any passat. Així, la inversió en béns d’equipament i altres manté el bon to dels últims trimestres, amb un creixement del 4,4%, però el que realment millora és la inversió en construcció, que puja un 4,9%, enfront del 2,6% del primer trimestre i les taxes negatives que va mantenir fins a l’últim trimestre del 2014.

Respecte al consum, la despesa de les llars ja va créixer un 4% en el segon trimestre, i confirma la progressiva acceleració de l’últim any, mentre que el consum de les administracions públiques va continuar contingut amb un increment del 0,9%, per sota fins i tot del trimestre anterior, quan era de l’1%.

Per sectors, destaca la millora de la construcció, que encadena el tercer trimestre seguit de creixement amb un 5,2%, enfront del 4,8% del trimestre anterior i el 2,9% de l’últim trimestre del 2014, el primer que va tornar a taxes positives des de l’inici de la crisi. El sector sembla que revifa després de les fortes caigudes, que encara eren del -6,2% el primer trimestre del 2014 i el -2,1 el segon trimestre de l’any passat, i que el tercer trimestre va tancar la ratxa negativa amb un -0,7%.

També ha tingut una evolució positiva per a l’economia catalana la indústria, que va créixer un 1% el segon trimestre d’aquest any, tot i que va perdent força, ja que el segon trimestre del 2014 creixia a un ritme del 2,4%. El creixement de la indústria ve impulsat principalment pel comportament de les branques d’activitat de l’alimentació i de la fabricació de maquinària i equipaments, que contraresten la desacceleració de les branques de fabricació de materials de transport.

L’agricultura, encara en negatiu

Els serveis, per la seva banda, continuen fent una aportació positiva creixent. Així no han parat de millorar des de l’1% del primer trimestre del 2014 i el seu augment ha anat incrementant-se trimestre rere trimestre fins a tancar el període de l’abril al juny d’aquest any amb un creixement del 3,2%.

L’únic sector en negatiu és l’agricultura, que si bé va començar el 2014 amb una aportació positiva del 6,9% el primer trimestre, des d’aleshores ha anat empitjorant per tancar el segon trimestre d’aquest any amb un descens del -0,2%. Tot i que és una taxa negativa, millora la situació dels tres trimestres precedents, quan va tenir caigudes del -1,6%, -1,7% i -1%.

stats