Draghi anticipa que al desembre ampliarà la guerra contra la deflació

Les caigudes de preus, generalitzades a l’eurozona, alerten el BCE

Encara és d’hora per saber si els passos fets fins ara són suficients per tornar a estimular la inflació a l’eurozona, però el Banc Central Europeu es va declarar ahir preparat per anar molt més enllà en el seu programa de compra de deute un cop al desembre tingui ben analitzades les evolucions de preus i les previsions de creixement a l’eurozona. El president del BCE, Mario Draghi, va anunciar ahir després del consell de govern de l’entitat -que excepcionalment va tenir lloc a La Valletta, la capital de Malta- que no dubtarà a afluixar encara més la política monetària “si és necessari”.

El BCE està preocupat per les perspectives de creixement de l’eurozona i ahir va enviar clars indicis que vol actuar aviat. De fet, segons va apuntar Draghi, alguns membres del consell de govern de l’entitat que presideix ja volien moure peça ahir. Les turbulències registrades al setembre als mercats i la desacceleració de la Xina i dels mercats emergents són factors que posen en perill l’economia europea i que alenteixen l’objectiu del BCE de fer retornar la inflació a nivells inferiors però pròxims al 2%. En aquest context, Draghi va obrir la porta a més estímuls monetaris en l’últim mes de l’any. “El grau d’acomodació de la política monetària necessitarà ser reexaminat en la reunió del desembre”, va apuntar el banquer italià. “Estem llestos per actuar si és necessari i estem oberts a valorar tot el menú d’instruments de política monetària que tenim a la nostra disposició”, va dir. Sobre aquesta qüestió va assegurar que “al BCE ja hi ha hagut un ric debat”.

“Treballar i avaluar”

La posició del màxim guardià de l’euro “no és esperar i veure què passa, sinó treballar i avaluar”, va dir Draghi, que, alhora, també va mencionar que és possible en una acció futura una rebaixa dels tipus d’interès dels dipòsits bancaris. Com era previsible, el BCE va mantenir ahir els tipus d’interès principal en el 0,05%, el nivell més baix de la història, en el qual es mantenen des del setembre de l’any passat.

Sigui com sigui, Draghi va alimentar enormement les expectatives de cara a la reunió que el BCE mantindrà al desembre. Els detonants per a la nova línia d’actuació seran les projeccions que analitzarà l’ens, particularment les previsions d’inflació per al 2017.

“Hi ha preprogramades més mesures expansives. Per a nosaltres el més probable és que el programa de compra de deute s’allargui sense que el Banc Central Europeu en comuniqui una data final”, interpretava ahir, per exemple, Jan Holthusen, un expert del DZ Bank citat pel diari econòmic alemany Handelsblatt. També seria versemblant una ampliació del catàleg de la compra d’actius, segons l’anàlisi de Holthusen. “Draghi ha assenyalat clarament que el programa d’expansió quantitativa [QE, per les seves sigles en anglès] s’ampliarà al desembre”, deia un altre analista, Luke Bartholomew, gestor de l’empresa d’administració de béns Aberdeen Asset Management.

En virtut del programa de flexibilitat quantitativa, el BCE compra cada mes des del març deute públic i privat de la zona euro, sobretot deute sobirà, per valor de 60.000 milions d’euros per evitar la deflació i reactivar l’economia. Aquest pla de compra d’actius està previst que s’acabi el setembre del 2016, però Draghi va assegurar ahir que pot seguir en funcionament “més enllà d’aquesta data si és necessari”.

El discurs del BCE va aclarir els dubtes dels inversors i va disparar la borsa. L’euro, a més, es va enfonsar fins als 1,1160 dòlars.