Economia 02/05/2013

Draghi: “Els bancs no poden tenir por a la manca de líquid com a excusa per no prestar”

El president del Banc Central Europeu assegura que el BCE seguirà injectant liquiditat i que treballa perquè el crèdit arribi a les empreses

E. F.
2 min
El president del BCE, Mario Draghi, firma un dels nous bitllets de 5 euros a un nen després de la reunió del consell de govern del banc a Bratislava / EFE

BarcelonaEl president del Banc Central Europeu, BCE, Mario Draghi, ha confirmat aquest dijous que l'organisme treballa en mesures per fer circular el crèdit a les empreses i ha confirmat que l'estratègia de l'organisme consistirà en seguir injectant liquiditat al mercat per contribuir a la recuperació. Després d'anunciar una rebaixa del preu del diner al mínim històric del 0,5%, el BCE ha assegurat a través del seu president que mantindrà les emissions de liquiditat a la banca a tres mesos fins a la segona meitat de l'any que ve com a mínim. "Els bancs no poden tenir por a la manca de líquid com a excusa per no prestar", ha dit Draghi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha insistit en la necessitat que els estats de la zona euro treballin per corregir la "fragmentació" del mercat, que és un element que contribueix a que les condicions d'accés al crèdit de les empreses continuïn sent encara "restrictives".

Ha criticat les distorsions actuals, que fan que un banc espanyol estigui pagant molt més que un alemany per emetre bons, i que encareixen, de retruc, el finançament a les empreses.

Per això, ha subratllat, la creació del supervisor bancari únic europeu ha de ser una de les prioritats a posar en marxa els propers mesos.

Draghi ha augurat un lleuger inici de la recuperació econòmica a l'eurozona durant el segon semestre d'aquest any i ha confiat que els nivells d'inflació –ara a l'1,2%– seguiran per sota o rondant el 2% a mitjà termini, tal com preveia l'organisme.

Austeritat i creixement

Les reformes i les polítiques d'austeritat desplegades a molts estat, ha afegit, han donat fruits i no s'han d'aparcar, tot i que demana que s'equilibrin amb mesures que compensin alguns dels seus efectes, que retarden la recuperació.

Ha proposat que els estats optin per reduir la despesa, però sense apujar impostos que, ha dit, "ja són prou alts" en molts casos. El resum, ha assenyalat, és desplegar a partir d'ara polítiques més equilibrades entre l'austeritat i el creixement.

Sense referir-se a Espanya directament, Draghi ha insistit que "molts països" que han fet grans esforços per corregir el dèficit i contenir la despesa s'han vist recompensats amb una reducció dels interessos que paguen als mercats per col·locar deute.

stats