Economia 26/01/2012

Montoro dóna per fet que Brussel·les actualitzarà els objectius de dèficit d'Espanya per al 2012

El ministre considera que els terminis per complir el dèficit "no són admissibles”

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha donat avui per fet que la Comissió Europea (CE) actualitzarà els objectius de reducció del dèficit públic fixat per Espanya aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes després de la seva compareixença a la comissió d'Hisenda al Congrés dels Diputats, Montoro ha assegurat que és “evident” que la CE revisarà les previsions econòmiques per a l'eurozona i Espanya. El ministre ha dit que un cop es produeixi aquesta actualització “decisiva”, el govern espanyol formularà una “nova política pressupostària”.

Preguntat per si una de les opcions seria allargar el període dels objectius de dèficit, que són del 4,4% el 2012 i 3% el 2013, Montoro ha considerat que aquests “terminis no són admissibles” però no ha concretat si desitjaria un ajornament. “Aquí ni hi ha relaxació ni hi ha allargament de terminis. El que hi ha és una realitat immediata a la qual hem de donar resposta. En una depressió econòmica es fan polítiques de reforma i pressupostàries per sortir de la depressió”.

Montoro ha volgut insistir que Espanya “sempre” està compromesa amb els objectius marcats per Brussel·les i ha garantit que es complirà l'objectiu de dèficit per a aquest any, tant si la CE el canvia o no. “Complirem els objectius que avui són del 4,4%”, ha dit, abans de puntualitzar que “ningú té interès en escenaris econòmics que no es compleixin”. Preguntat sobre quin podria ser el nou objectiu de dèficit si és que es revisa, el ministre ha dit que "serà el que ens vagi marcant Europa".

Montoro s'ha mostrat convençut de que aquests escenaris “s'actualitzaran” per poder dur a terme polítiques per “sortir de la crisi, recuperar creixement i crear ocupació” perquè “és el que convé a Espanya i Europa”.

A falta de la confirmació oficial, el govern espanyol estima que el 2011 va tancar amb un dèficit públic del 8%, dos punts per sobre de l'objectiu del 6% acordat amb Brussel·les.

stats