Publicitat
Publicitat

LA SORTIDA DE LA CRISI

Els EUA creixen un 5%, el ritme més alt dels últims onze anys

L’economia dels Estats Units continua creixent a un ritme que és senzillament inassolible per a Europa. Els EUA van registrar un creixement anual del 5% en el tercer trimestre de l’any, segons les dades revisades que ahir va presentar el departament de Comerç nord-americà. La dada és la més alta des del 2003 i supera totes les previsions. L’estimació anterior per a aquest període situava l’augment al 3,9%, però els analistes esperaven que la revisió no superés el 4,3%. El percentatge final en la revisió del PIB es deu, principalment, a un millor comportament del consum i de la inversió empresarial. El consum va augmentar un 3,2% al tercer trimestre, tot i que l’estimació preveia una pujada del 2,2%.

El creixement nord-americà contrasta amb el PIB del 0,8% previst per a aquest any a l’eurozona, segons les estimacions de Brussel·les. Altres indicadors dels Estats Units també són esperançadors. La taxa d’atur, per exemple, és del 5,8%, la meitat que a Europa. La situació als mercats emergents no és millor: el Japó acaba de caure en recessió i el creixement de la Xina s’està desaccelerant. La pujada del 5% del PIB als Estats Units confirma encara més l’excepció. Amb tot, la Reserva Federal va prometre ahir que tindrà “paciència” abans de començar a apujar els tipus d’interès, cosa que previsiblement farà en els primers mesos del 2015.

D’altra banda, l’euro va seguir ahir a la baixa. Després de fer-se públiques les sorprenents dades del PIB dels Estats Units, l’euro es va desinflar per sota dels 1,22 dòlars per primera vegada des de l’agost del 2012. Des del gener, l’euro acumula caigudes superiors al 10% respecte al dòlar. Amb aquest panorama algunes firmes d’inversió no descarten fins i tot que durant el pròxim exercici l’euro es desplomi encara més.

2018 anàlisi

Més continguts de