El nou bitllet de 5 euros entra avui en circulació

La nova sèrie Europa del bitllet, que també es farà amb les altres quantitats, es deu a una millora dels elements de seguretat

Avui dijous entra en circulació el nou bitllet de 5 euros. El bitllet de la sèrie Europa s'emetrà per les finestres de les entitats de crèdit i els caixers automàtics de tota la zona que té com a moneda l'euro. Els bitllets de 5 euros de la primera sèrie seguiran circulant juntament amb els nous, però s'aniran retirant gradualment.

Els bitllets anteriors mantindran el seu valor per un temps indefinit i podran canviar-se pels nous als bancs centrals nacionals de la zona de l'euro en qualsevol moment. La data en què deixaran de tenir curs legal s'anunciarà amb prou antelació per poder-los canviar.

El bitllet de 5 euros de la sèrie Europa és el resultat dels avenços realitzats en l'àmbit de la tecnologia de bitllets des de la introducció de la primera sèrie fa més de deu anys, i incorpora elements de seguretat nous i millorats.

La forma i aparença del nou bitllet ha canviat, de manera que "la marca d'aigua i l'holograma mostren un retrat d'Europa, personatge de la mitologia grega que dóna nom a aquesta sèrie de bitllets", segons explica el BCE.
El cridaner "número verd maragda" canvia el color pel blau marí i produeix un reflex metàl·lic que es desplaça verticalment.

En les vores esquerra i dreta del bitllet es poden apreciar unes línies curtes en relleu que permeten identificar amb més facilitat de quin bitllet es tracta, especialment a les persones amb problemes de visió. La resta de bitllets d'altres quantitats també seran incorporats a la sèrie Europa i està previst que tots tinguin aquests elements de seguretat.

Perquè el públic conegui millor el nou bitllet, el BCE ha elaborat un vídeo titulat "L'euro: la nostra moneda".