Empreses

L'Estat tria el guru digital de Florentino Pérez com a conseller de Telefónica

Carlos Ocaña Orbis serà conseller en representació de la SEPI i substituirà la vocal Carmen García de Andrés

2 min
L’Estat aterra a Telefónica amb una primera compra

MADRIDCarlos Ocaña Orbis. Aquest és el nom que el govern espanyol ha triat com a conseller delegat de Telefónica en representació de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI, l'entitat del ministeri d'Hisenda que gestiona les empreses públiques o amb participació pública), segons ha avançat CincoDías i ha pogut confirmar l'ARA de fonts coneixedores. Les mateixes fonts expliquen que el seu nomenament serà immediat i per cooptació, és a dir, entrarà en substitució d'un dels consellers actuals. En concret, serà l'actual vocal Carmen García de Andrés, segons ha pogut saber l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Telefónica continuarà amb 15 membres al consell d'administració, però amb menys dones, ja que passaran a ocupar de sis a cinc cadires dins el consell. Això suposa un 33% del consell d'administració, cosa que xoca amb la llei de peritat impulsada pel mateix govern espanyol que pretén que les empreses de l'Ibex tinguin un mínim d'un 40% de dones al consell d'administració.

Telefónica presenta dijous resultats del primer trimestre de l'any i es preveu que el nomenament d'Ocaña es faci prèviament. Fonts coneixedores del procés apunten que "amb tota probabilitat" el consell d'administració es reunirà demà, dimecres, per votar i informar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) del canvi.

Home fort de Florentino Pérez

Carlos Ocaña Orbis és actualment un dels homes forts de Florentino Pérez i forma part del comitè executiu del Reial Madrid. Té experiència en assessoria digital i tecnològica i, de fet, té dues obres publicades vinculades a aquesta àrea. D'una d'elles l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, n'era el director i Ocaña el coautor. També va treballar amb el socialista Miguel Sebastián quan va ser ministre d'Indústria durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

El govern espanyol ja va confirmar fa temps que la seva intenció, més enllà d'assolir el 10% del capital social de l'empresa que presideix José María Álvarez-Pallete i passar a ser el primer accionista 27 anys després de privatitzar-la, era la de tenir veu i vot al consell d'administració amb un membre en representació de la SEPI, el seu braç inversor. La proposta es fa ara perquè la SEPI ja ha assolit el límit legal (entre el 6,5% i el 7% del capital) per poder demanar representació a l'òrgan gestor de la companyia. La decisió d'entrar a Telefónica va arribar com a resposta a la compra recent de quasi una desena part de la companyia per part de l'empresa de l'Aràbia Saudita Saudi Telecom (STC Group).

stats