La reforma fiscal de l'FMI per a Espanya: més IVA, menys IRPF i sous més baixos

L'organisme internacional demana dissoldre els trams impositius més baixos: "Si Espanya vol protegir l'estat del benestar ho haurà de pagar"

"L'economia espanyola ha fet un gir". És la primera conclusió de l'esperat informe de l'FMI sobre la visita de dues setmanes a l'Estat de la missió d'experts de l'organisme internacional en el marc de l'elaboració de l'Article IV del 2014, l'avaluació anual de l'economia espanyola. Però no n'hi ha prou, tot i veure que la gent i les institucions "estan més contentes" que fa un any. L'equip de Christine Lagarde fa un seguit de recomanacions a Espanya que discrepen de la reforma fiscal que prepara el govern de Mariano Rajoy.

Reduir l'IRPF: L'FMI vol retallar tot el que és relatiu a aportacions socials. "Estem a favor de reduir el cost del treball però compensant els impostos indirectes, que són els menys dolents", ha assenyalat l'organisme, que considera que només amb menys atur Espanya podrà créixer de forma sostinguda. "Cal que provem tot tipus de mesures", ha puntualitzat Paulo Medas, economista de l'FMI, durant la roda de premsa al Banc d'Espanya. De totes maneres, no avalen la tarifa plana de 100 euros presentada pel govern espanyol.

Abaixar els sous: L'organisme busca, per sobre de tot, que augmentin els llocs de treball, i per això proposa que "les empreses puguin adaptar la remuneració dels treballadors a les seves condicions específiques", per tant, lligar productivitat amb sou. El document també planteja una "millora" de l'equilibri entre els contractes indefinits "amb elevada protecció" i els contractes temporals precaris per "augmentar la contractació".

Menys IVA reduït: Segons l'FMI, si Espanya vol mantenir els serveis públics que té Europa haurà d'apujar impostos. Per això l'organisme creu que Rajoy no pot badar amb un dèficit altíssim i poca recaptació. En aquest sentit proposa incrementar els impostos indirectes. La recepta passa per augmentar les taxes sobre el consum. Això no vol dir apujar l'IVA per sobre del 21%, però sí que hi hagi menys IVA reduït i molt reduït. "Parlem d'un canvi en les categories, no pas d'apujar el tram superior. Hi ha tipus reduïts que actualment són massa baixos", ha assenyalat James Daniel, cap de la missió de l'FMI per a Espanya. "El problema és quant ingressem per culpa de les exempcions", ha afegit.

Més impostos sobre la renda: L'FMI considera que Espanya té massa exempcions en l'impost de la renda i que és necessari minimitzar els trams, com també amb l'IVA, per augmentar la recaptació. "S'ha de ser intel·ligent en la forma d'apujar impostos", ha matisat Daniel.