Economia 14/12/2016

Freixenet crea un nou òrgan directiu per repartir el poder

L'empresa idea una Comissió Directiva Executiva integrada per les tres branques familiars que dilueix el poder executiu de Pedro Ferrer

Natàlia Vila
3 min
Freixenet decideix el seu futur

BarcelonaNou capítol al vodevil a Freixenet. El consell d’administració de la multinacional del cava ha emès un comunicat aquest dimecres on anuncia la creació d'una nova Comissió Directiva Executiva, formada per tres consellers (Pedro Ferrer Noguer, Enrique Hevia Ferrer i Eudaldo Bonet Ferrer) que representen cada una de les tres branques familiars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest nou triumvirat gestionarà les decisions del dia a dia de Freixenet, una gestió que fins ara requeia sobre una única persona, Pedro Ferrer Noguer, el fill gran del patriarca i accionista majoritari de la cavista, José Ferrer. La decisió, per tant, dilueix el poder de decisió del fins ara conseller executiu, Pedro Ferrer. La seva branca familiar s'havia mostrat partidària que la companyia es quedés en mans catalanes, i ara, la nova comissió dóna l'entrada a les altres dues branques familiars, que són més partidàries de vendre -si més no una part- després de la baixada dels resultats i l'augment dels deutes.

La informació sobre els canvis, però, s'han restringit a un escuetíssim comunicat de només 39 paraules. La companyia no ha donat més detalls dels canvis ni dels acords als quals han arribat els accionistes a la junta que celebraven aquesta tarda a la seu social de la companyia.

Aquests canvis arriben després d'un mes i mig convuls per a la cavista. El patriarca de la família i accionista majoritari, José Ferrer, va retirar fa un mes la seva oferta per comprar el 51% de la companyia, perquè no va aconseguir el finançament necessari per tirar endavant l'operació, valorada en 230 milions d'euros.

Un 2016 complicat per a Freixenet

La crisi accionarial en aquesta nissaga familiar es remunta als inicis d'aquest any, quan una de les tres famílies -els Hevia Ferrer- va anunciar que volia desfer-se d’una part de les accions. Això va despertar l’interès de Henkell, que va entrar a la partida amb una oferta seriosa: en un principi volia controlar la majoria de les accions, però aquesta pretensió es va rebaixar i consolidar amb una oferta d’entrada accionarial d’entre un 20% i un 25% a l’empresa líder del cava a Catalunya. Això hauria permès als Hevia Ferrer fer caixa i alhora hauria mantingut el grup familiar en mans catalanes.

Aquest moviment, però, va posar en alerta els Ferrer Noguer -que no volen l’entrada d’un grup estranger- i va dividir els Bonet, que no tenen una posició clara sobre quina és la millor sortida per a la companyia familiar. A més, l’inici d’aquest procés, extern a la família, fa que en aquell moment altres grups internacionals s’interessin per la companyia. Més enllà de Henkell (l’operació apadrinada pel vicepresident financer, Enrique Hevia), al maig tres noves empreses es van posar en contacte amb Freixenet, tal com va avançar l’ARA. En concret, tres inversors internacionals: un d’europeu, un d’asiàtic i un d’americà. Volien saber els detalls del procés obert per poder formalitzar una oferta i entrar en el seu accionariat, que a hores d’ara continua sent 100% familiar. Una aproximació que finalment no hauria generat cap oferta vinculant.

Durant tots aquests mesos el grup s’ha esforçat a remarcar que, malgrat les diferències, la sintonia familiar és bona i les negociacions tranquil·les. La possibilitat que el control del grup es dispersés va forçar els Ferrer Noguer va posar en marxa la maquinària per assegurar el control de Freixenet en mans dels seus fundadors.

Aquesta possibilitat, però, també es va frustrar fa un mes, perquè els Ferrer Noguer -que pretenien comprar a la resta de branques familiars el 51% de la companyia- no van aconseguir el finançament per l'operació, valorada en 230 milions d’euros.

stats