Economia 13/09/2012

La Generalitat aconsegueix atreure 171 milions en inversió estrangera el primer semestre de 2012

El govern assegura que el seu Pla d'actuacions industrials i empresarials ha permès mobilitzar 400 milions d'euros d'inversió privada

Acn
2 min
Mena ha presentat els primers resultats del Pla d'actuacions Industrials i Empresarials

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha presentat aquest dijous al migdia els resultats del primer semestre del Pla d'actuacions industrials i empresarials 2012-2014, que ha atret durant el primer semestre de 2012 a Catalunya 27 projectes d'inversió estrangera per valor de 171 milions d'euros i que han generat 1.522 llocs de treball i el manteniment de 1.657 més.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les xifres representen millorar més d'un 40% les dades d'inversió estrangera canalitzada per la Generalitat respecte a l'any passat. El conseller delegat d'ACC1Ó, Josep Moragas ha celebrat la dada, especialment després que la consultora Ernst&Young situés Catalunya com la tercera regió europea en nombre de captació d'inversions estrangeres, per darrera del Greater London i Ile-de-France.

El Pla d'actuacions Industrials ha aconseguit mobilitzar un total de 400 milions d'euros d'inversió privada en projectes d'innovació i internacionalització. Mena ha recordat el doble objectiu del pla de desenvolupar la competitivitat empresarial i de mantenir el teixit industrial afectat per la crisi. "El Govern va començar la legislatura sabent les dificultats econòmiques que hi havia, però s'ha intentat girar el timó amb la política industrial", ha apuntat Mena.

El conseller ha explicat que l'economia catalana pateix "turbulències" i també "mar de fons", però que, tot i això, el Govern ha aconseguit bons resultats durant els primers mesos del Pla d'actuacions industrials i empresarials 2012-2014. Així mateix, el responsable d'Empresa i Ocupació ha celebrat el bon funcionament de les exportacions, la innovació i la captació d'inversió estrangera que presenta l'economia catalana.

El 56% dels fons europeus destinats a R+D

En l'àmbit de la innovació, Moragas ha explicat que el pla ha contribuït a mobilitzar 189 milions d'euros en recursos privats en R+D, principalment provinents de pimes, una xifra que significa el 20% del total de la inversió en R+D a Catalunya. Com a exemple de la capacitat d'innovació de l'empresa catalana, Moragas ha mostrat que Catalunya capta el 56% de tot l'Estat dels fons de la UE destinats a R+D.

El pla preveu dues línies de finançament per les empreses catalanes. La línia i+i per a projectes d'innovació, internacionalització i industrialització, que ha ofert préstecs per valor de més de 41 milions d'euros; i la línia i+i circulant, que compta amb 214 milions d'euros per dotar de liquiditat les empreses.

Manteniment del teixit industrial

El director general d'Indústria, Joan Sureda, ha detallat el pla de manteniment del teixit industrial del Govern, que ha col·laborat en els darrers 18 mesos en garantir la continuïtat de 117 empreses, que donen feina a 25.000 persones i facturen 35.000 milions d'euros. Sureda ha reconegut que el Govern no és el responsable únic d'aquest manteniment d'empreses i ha agraït la tasca de les companyies, els treballadors, les patronals i els sindicats que han participat en els processos.

Sureda ha explicat que el Govern disposa d'un fons de rescat d'empreses per valor de 16 milions d'euros, per aplicar-lo a empreses "amb viabilitat futura", però que tenen dificultats per continuar en el context actual. Tanmateix, Sureda ha explicat que només dues empreses s'han acollit a aquest fons.

stats