La Generalitat aprova un nou decret amb l'impost a les begudes ensucrades

El TSJC va anul·lar el primer per defectes de tramitació, però el Govern l'ha ressuscitat sense cap canvi

El govern català ha aprovat aquest dimarts un decret que desplega de nou l'impost català a les begudes ensucrades envasades. La norma original va ser anul·lada al juliol pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al considerar que en la seva aprovació la Generalitat s'havia saltat alguns tràmits. D'aquesta forma, el Govern intenta dotar de seguretat jurídica l'impost, "que continua vigent i segueix recaptant", ha insistit l'executiu català. 

El Govern defensa que l'impost sobre begudes ensucrades té un impacte positiu sobre la salut pública

El TSJC va estimar al juliol un recurs interposat per diverses patronals i associacions –entre les quals la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB)– en contra del reglament d'aquest impost. Amb tot, llavors, Pere Aragonès, conseller d'Economia, va insistir que l'impost seguia en vigor, i aquest dimarts s'ha aprovat un decret llei que recull "sense cap modificació" el contingut del reglament que es va aprovar el juny del 2017.

L'impost grava el consum de begudes ensucrades envasades, és a dir, les que contenen edulcorants calòrics afegits, com el sucre, la mel, la fructosa o la sacarosa. La taxa va entrar en vigor originalment el maig del 2017, la gestiona l'Agència Tributària de Catalunya i l'any passat va aportar 42 milions d'euros a les arques públiques catalanes.