La Generalitat augmenta en 2.500 milions d'euros el sostre de despesa per al 2020

El Govern gastarà com a màxim 26.900 milions durant l'any que ve

El govern català ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa no financera per al 2020, que serà de 26.952 milions d'euros. Això suposa un increment d'uns 2.500 milions d'euros respecte a l'any 2017, segons ha informat l'executiu.

El sostre de despesa són els recursos de què disposa el conjunt de la Generalitat per gastar en els seus departaments al llarg d'un any. Segons el Govern, el sostre és "consistent amb el compliment de la regla de la despesa", que limita al 2,9% el creixement de la despesa de la Generalitat l'any vinent. La xifra està calculada agafant com a objectiu de dèficit el 0%, que és el que pertoca per al 2020 segons la normativa en vigor des de fa tres anys.

Aragonès ordena una retallada de la despesa de la Generalitat del 6%

L'administració catalana no pot sobrepassar aquesta xifra, encara que la podria modificar en un futur si hi hagués canvis en els ingressos previstos, en les normes d'estabilitat pressupostària (per exemple, un objectiu de dèficit diferent) o en els recursos del sistema de finançament.

De fet, malgrat l'aprovació del sostre, el Govern encara està pendent que el ministeri d'Hisenda li comuniqui quina serà la bestreta del sistema de finançament corresponent al 2020; és a dir, la part dels impostos recaptats que correspon a l'administració catalana segons el model de finançament autonòmic. El govern espanyol tampoc ha pagat encara a la Generalitat la liquidació d'impostos de l'any 2018, que s'abona dos anys després.

Les comunitats autònomes, ofegades per la inacció de l’Estat

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar aquest dilluns que el govern estatal pagarà les bestretes a les comunitats autònomes abans d'acabar aquest any.