Economia 22/11/2016

Gilinski es ven per sorpresa el 3% del Sabadell i ja no n’és el primer accionista

Albert Vidal
3 min
Gilinski va entrar al Sabadell el 2013 i ara en tenia un 5% de les accions.

El segon banc de Catalunya, que alhora és la quarta empresa catalana, té un nou primer propietari. El magnat colombià Jaime Gilinski, que tenia poc més d’un 5% de les accions de l’entitat, ha decidit vendre-se’n un 3%. La decisió deixa com a màxim accionista un altre multimilionari, el mexicà David Martínez, en l’entitat que presideix Josep Oliu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió es va anunciar en un comunicat a la CNMV i es va completar ahir a la tarda una vegada tancada la borsa de Madrid. Fonts de l’entitat van explicar que la venda d’aquests títols va anar a parar a mans de diferents entitats i que no hi havia cap fons amb un pes més destacat que un altre. Fonts financeres van explicar que Gilinski podria haver pres aquesta decisió a la recerca de liquiditat per completar una altra inversió.

L’operació del financer colombià no és una bona notícia per al Sabadell. Fonts financeres apuntaven que ha fet aquest pas perdent-hi diners: va entrar al capital del banc el 2013 a un preu d’acció d’1,64 euros el títol i ahir el Sabadell cotitzava a 1,258. Si s’hi afegeix el fet que Gilinski haurà venut amb descompte, les pèrdues són evidents. Tenint en compte que tot plegat passa en un moment en què la rendibilitat de la banca espanyola està qüestionada -el Sabadell és un dels menys castigats en aquest apartat- i el preu de les accions en caiguda lliure -els títols del banc català han perdut una cinquena part del seu valor aquest any-, no és una bona notícia de cara al mercat.

Patrocinador de l’‘operació Popular’

Gilinski havia sigut un dels impulsors de l’operació de compra del Popular per part del Sabadell (llegiu l’ Emprenem del 16 d’octubre), una fusió que el banc madrileny ha evitat de moment i que podria tornar a agafar empenta els pròxims mesos. La seva sortida acredita que les expectatives de Gilinski de fer diners amb un banc on encara té un 2% d’accions són ara per ara limitades.

El magnat, que apareix al rànquing de Forbes de les principals fortunes del planeta amb 3.100 milions de dòlars de patrimoni, ha mantingut fins ara una relació complicada amb l’entitat catalana. Fonts financeres explicaven en el seu dia que el banc era conscient que tant en el seu cas com en el de Martínez l’entitat “pactava amb el diable”.

Tots dos havien fet les seves fortunes a còpia de grans operacions, d’entrades i sortides en bancs, i admetien que el Sabadell no podia esperar gaire estabilitat, especialment perquè tots dos van entrar en una ampliació de capital.

Aquesta complexa relació Sabadell-Gilinski s’entén en la compra del 5% del colombià GNB Sudameris, el banc del magnat, per part de l’entitat catalana. Fonts financeres han apuntat que les dues parts haurien estudiat en el seu moment que el Sabadell comprés un percentatge molt més gran, però no van poder arribar a un acord.

Les raons de la decisió del magnat colombià

Inversió

Fonts financeres afirmen que Gilinski vol fer caixa amb aquesta sortida per fer una altra inversió. La rendibilitat del Sabadell, com la de tota la banca espanyola, queda lluny del que volen els grans inversors.

Perspectives

Gilinski ha pressionat aquest any per portar a terme una fusió Sabadell-Popular que hauria augmentat molt la rendibilitat de l’entitat. Però aquesta operació ara per ara està aturada.

Dinàmica

El Sabadell ha vist caure un 20% el valor de les seves accions aquest any. A això s’hi afegeixen uns resultats que no acaben de convèncer el mercat.

stats