AEROLÍNIES
Economia 18/02/2013

Més de cent vols cancel·lats al Prat en la vaga d'Iberia

Els sindicats xifren en un 95% el seguiment a Barcelona

Ara
2 min
Concentració dels treballadors d'Iberia a la T1 del Prat / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa primera jornada de vaga dels treballadors d'Iberia contra el pla d'ajust de la companyia ha començat sense incidents, i segons els sindicats, amb un seguiment del 95% dels treballadors de terra a l'Aeroport del Prat, dels 1.700 que disposa Ibèria en personal de terra a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els sindicats, els serveis mínims s'han complert i malgrat tot, la vaga ha obligat a suspendre més de 100 vols.

Del total d'operacions d'aquest dilluns al Prat, Vueling és la companyia més afectada, amb 72 vols anul·lats, 12 a Madrid i 60 a la resta de l'Estat. Air Nostrum té 6 vols cancel·lats, mentre que Ibèria en té una vintena de ponts aeris anul·lats.

Els treballadors afectats han fet una concentració a les 12 del migdia a la terminal T1.

Contra els 3.800 acomiadaments

La vaga contra el pla d'Iberia d'acomiadar 3.807 empleats s'allargarà fins divendres. En total provocarà que es cancel·lin 563 vols que tenien origen o destí a l'aeroport de Barcelona. A tot l'Estat les aturades han obligat a cancel·lar 1.215 vols, segons les dades facilitades per les aerolínies. 20.000 treballadors estan cridats a l'aturada d'aquesta setmana.

L'impacte de la vaga a Catalunya és molt important malgrat que Iberia no aposta pel Prat perquè, a més d'afectar la companyia espanyola de bandera, les aturades afecten Iberia Express, Air Nostrum i sobretot Vueling. La companyia catalana de baix cost, participada per Iberia, comparteix els serveis de terra i manteniment amb la companyia espanyola, i això l'ha obligada a anul·lar 354 rutes aquesta setmana, el 29% dels seus vols. A més, la vaga ha fet cancel·lar 415 vols a Iberia, el 39% dels que estaven programats fins divendres. Air Nostrum n'ha anul·lat 357 i Iberia Express 96.

Les cancel·lacions amb una afectació més important a Barcelona són les de Vueling, ja que és l'aerolínia més implantada al Prat. Dels 354 vols de la low cost que no podran sortir, més del 90% tenen origen o destí a l'aeroport català. Són 322 vols de Vueling que no sortiran ni aterraran al Prat, als quals cal sumar-hi 222 vols d'Iberia, tots corresponents al pont aeri entre Barcelona i Madrid, i 19 vols d'Air Nostrum. Les cancel·lacions de vols d'Iberia Express, la low cost d'Iberia, no tenen incidència a Catalunya.

A més, la vaga afectarà altres companyies que comparteixen serveis amb Iberia, com Lufthansa, que ha informat els seus clients que les aturades poden provocar irregularitats en els seus vols a Espanya. Iberia va informar dissabte que ja ha recol·locat en altres vols el 85% dels 70.000 viatgers que estaven afectats per les cancel·lacions.També les aerolínies directament afectades han informat els seus clients i els han ofert el reemborsament del bitllet.

ERO al 19% de la plantilla

Els sindicats UGT, CCOO, USO, SITCPLA, ASETMA i CTA van convocar les vagues per protestar contra els plans del grup IAG -al qual pertanyen Iberia i British Airways- d'acomiadar 3.807 empleats, el 19% de la plantilla. Dimarts passat l'empresa va presentar l'expedient després que les negociacions amb els sindicats es trenquessin. La direcció va reduir de 4.500 a poc més de 3.800 els acomiadaments a l'aerolínia, i vol rebaixar un 30% el salari de la resta de treballadors.

Els representants sindicals creuen que rere el pla d'aprimament de la companyia s'amaga la voluntat de desmantellar la companyia espanyola en favor de British Airways.

stats