FINANCES
Economia 28/02/2015

L’Estat pagarà el 85% de les indemnitzacions per l’OPV de Bankia

L’entitat rescatada aconsegueix que el FROB hagi d’assumir pèrdues de 663 M€

Albert Martín Vidal
3 min
L’herència enverinada que Blesa i Rato van deixar a Goirigolzarri reduirà substancialment els beneficis que Bankia presentarà avui per l’any 2014.

BarcelonaJosé Ignacio Goirigolzarri s’ha sortit amb la seva i Bankia, l’entitat rescatada amb 23.500 milions d’euros de diners públics, pagarà una part mínima de les indemnitzacions amb què haurà de compensar els accionistes minoritaris que van comprar accions en la sortida a borsa del juliol del 2011 amb informació falsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Bankia va arrencar un acord que permetrà que l’entitat presenti avui mateix uns bons resultats del 2014. Tot i que la xifra de provisions (els pagaments que estima que haurà de fer per pèrdua de valor d’actius, impagaments o, com és el cas, sentències judicials en contra) que anotarà Bankia en els comptes encara és un misteri, l’entitat dedicarà un màxim de 117 milions a indemnitzar els fins a 350.000 petits accionistes que van concórrer a la seva sortida a borsa comprant accions per 1.800 milions d’euros.

L’acord assumit amb el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ultimat ahir a contrarrellotge, fixa la quantitat màxima que hauran de pagar per aquest concepte Bankia i la seva matriu, BFA, en 780 milions d’euros, i destaca que “en cap cas” caldran recursos públics addicionals. Això vol dir que les indemnitzacions sortiran dels diners que l’Estat ja havia aportat per a aquestes entitats i que no n’hi haurà d’injectar més per arreglar els problemes derivats del que, segons els pèrits del Banc d’Espanya, va ser una sortida a borsa amb informació falsa.

El pacte anunciat ahir deixa en un 40% el cost d’indemnitzacions que haurà d’assumir Bankia, un percentatge que equival a 312 milions; mentre que la resta aniria a càrrec del BFA, una entitat que té l’Estat com a únic propietari. Però cal tenir en compte que la mateixa Bankia és propietat, en un 62,7%, del BFA, amb la qual cosa aquesta entitat pública acabarà assumint un màxim de 663 milions, mentre que els accionistes privats de Bankia només hauran de fer front a aquests 117 milions.

L’acord preveu que les reclamacions per la sortida a borsa siguin d’un màxim de 780 milions, però si la xifra fos superior caldria firmar un nou acord. En qualsevol cas, els primers 312 milions que els tribunals demanin que es tornin als clients sortiran de Bankia, i després seria BFA qui els pagués.

La compensació de Bankia

No és casual que ahir mateix Bankia anunciés que per primera vegada donaria un dividend en efectiu als seus accionistes. Això beneficia principalment l’Estat, que rebrà 1,75 cèntims per acció i obtindrà un total de 126 milions d’euros. “El pagament de dividend és molt important pel que suposa de devolució a les ajudes dels contribuents: és un pas més, potser petit, però significatiu”, manifestava ahir mateix el mateix Goirigolzarri.

D’aquesta manera l’entitat aconsegueix reduir la impressió d’estar comprometent els recursos públics per la mala gestió que van fer en el seu moment Miguel Blesa (president de Caja Madrid, la principal de les caixes que van donar lloc a Bankia) i Rodrigo Rato, que va pilotar el definitiu naufragi de l’entitat des de la fusió i fins a la sortida a borsa.

Els càlculs de l’entitat, però, van més enllà. La decisió adoptada ahir sobre el pagament de les indemnitzacions va rellançar el valor de Bankia a borsa prop d’un 5%, cosa que va suposar, en un sol dia, una revalorització de 429 milions en la part d’actius del banc que estan en mans de l’Estat. Un portaveu de l’entitat recordava, en aquest sentit, que “l’única manera que té l’Estat de recuperar les ajudes que va posar a Bankia és cuidar Bankia”, i va insistir que les indemnitzacions “no volen dir que els contribuents hi hagin de posar més diners”.

Bankia, solvent després del seu rescat, presentarà avui uns resultats amb importants beneficis malgrat que les dificultats heretades del passat no remeten. Per aquesta raó un directiu de l’entitat exposava recentment en privat la seva voluntat que “acabi de sortir tot i que els tribunals ho jutgin” per poder operar, per fi, amb plena normalitat.

stats