L'economia va al marge de la política: creix el consum i la facturació de les empreses

La producció d'automòbils arrenca l'any amb un augment d'un 1%

La incertesa política a Espanya sembla que de moment no afecta la bona evolució de l'economia. Segons els darrers indicadors de l' institut d'estadística (INE) i el Banc d'Espanya, el consum creix, la facturació de les empreses augmenta, la construcció segueix amb la recuperació i la producció a les fàbriques d'automòbils segueix la senda del creixement.

L'últim butlletí mensual del Banc d'Espanya, publicat aquest dimecres, destaca que l'elevat dinamisme del consum de les famílies detectat a finals del 2015 s'ha perllongat durant l'inici del 2016. Entre altres aspectes destaca el Banc d'Espanya l'augment del comerç al detall i la matriculació de vehicles particulars.

Precisament també aquest dimecres la patronal de fabricants d'automòbils Anfac ha indicat que l'any ha començat amb la producció de 218.411 vehicles, fet que suposa un augment d'un 1%. De fet el gener del 2016, amb una fabricació de quasi 12.000 cotxes al dia, s'ha tancat com el millor mes de gener des de l'any 2008.

Malgrat les bones dades, la patronal adverteix que el creixement el 2015 va ser del 23,5% i que difícilment es podrà seguir amb el mateix ritme el 2016, i els augments seran més moderats.

El Banc d'Espanya, en el seu butlletí mensual, també destaca la millora dels principals indicadors industrials. En aquest sentit, assegura que al gener va augmentar la utilització de la capacitat productiva de les empreses. Malgrat la millora industrial i de la construcció –amb bons indicadors de futur com els visats d'obra–, el Banc d'Espanya constata una certa moderació en l' activitat del sector serveis i un comportament "divergent" en la inversió empresarial, ja que es detecta un retrocés del clima de confiança, però, alhora, una millora en les expectatives de la cartera de comandes.

Això també queda reflectit en les dades d'ocupació, segons el Banc d'Espanya, ja que al gener va seguir "l'evolució favorable", amb un creixement del 3,2% de les afiliacions a la Seguretat Social i amb un  increment d'ocupació en els principals sectors. A més, el banc emissor destaca una "certa acceleració" dels augments salarials a l'inici del 2016, amb una pujada d'un 1,1%, tres dècimes més que l'any 2015.

Alça del 3,4% de les vendes

La millora de la situació de les empreses es constata amb les dades publicades aquest dimecres per l'INE sobre la xifra de negoci, que va augmentar el 3,4% el 2015. És l'augment més gran des de l'any 2007, quan la facturació empresarial va créixer el 5,8%.

Dins la millora, l'impuls més gran en la xifra de facturació es va produir el 2015 al comerç, amb un increment del 4,9%, i del sector serveis, amb un 4,4%. La indústria va millorar les vendes un 1,5%, mentre que el subministrament energètic va reduir les vendes un 1,5%.

De fet, amb el repunt de la facturació registrat al mes de desembre del 2015, les empreses espanyoles encadenen 22 mesos seguits d'augments.