L'evasió d'impostos d'Ikea, Apple i 300 empreses més a Luxemburg, al descobert per una macrofiltració

28.000 pàgines de documents filtrats pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) mostren com aquestes empreses munten entramats financers per estalviar el pagament de diners al fisc

El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) ha posat al descobert els complexos acords impositius que 340 multinacionals han tancat durant els últims anys amb Luxemburg per tal d'evadir –de manera legal– el pagament de milions d'euros en impostos. En total són 28.000 pàgines de 548 arxius que apunten a empreses com Apple, Ikea, Pepsi, Burberry, Procter & Gamble, Accenture o Vodafone.

El gran ducat, de 500.000 habitants i membre de la Unió Europa, és el segon destí mundial dels fons d'inversió, i les empreses que hi operen aconsegueixen descomptes molt importants en l'impost de societats gràcies als acords reguladors aprovats pel govern.

Els documents filtrats per l'ICIJ, per si sols, revelen com centenars de milions d'euros han estat desviats al país –un dels fundadors de la Unió Europea–, fet que va desembocar en l'estalvi de milers de milions d'euros en taxes per a les companyies.

La majoria d'empreses mouen els diners dels països on operen –amb impostos més alts– cap a Luxemburg a través de 3 trucs: préstecs interns, en els quals la companyia radicada a Luxemburg dóna préstecs a les delegacions a altres països, que després els tornen amb interessos, i sense pagar gairebé impostos; cobrant a les delegacions drets per fer servir la marca –uns 'royalties' que a Luxemburg estan exempts en un 80% del pagament d'impostos–, o, per últim, a través de préstecs fiscals, que imputen les pèrdues presents a beneficis futurs. Un cop a Luxemburg, la xifra d'impostos se situa molt sovint al voltant de l'1%.