07/01/2013

L'exportació tèxtil creix un 7,8% tot i que els preus cauen

2 min
Les fàbriques tèxtils de l'estranger veuen com cauen les vendes a Espanya.

BARCELONAL'activitat exportadora espanyola ja fa mesos que s'ha convertit en l'únic brot verd que no es marceix. El tèxtil va ser un dels primers sectors a afrontar la globalització, amb la supressió dels aranzels a Europa. No només això, sinó que de sempre ha hagut d'afrontar una dura competència de les manufactures asiàtiques, sovint amb preus per sota de cost (dúmping).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La internacionalització del sector continua, segons les últimes dades del Centre d'Informació Tèxtil i de la Confecció (Cityc), que mostren que les vendes espanyoles tèxtils a l'exterior van augmentar un 7,8% entre gener i octubre del 2012, fins als 8.698 milions d'euros. Mentre que les exportacions de fibres i manufactures es van estancar en els 2.688 milions, el negoci de vestuari i punt i de confecció va créixer un 11,7% (6.010 milions), cosa que va compensar la situació.

El director del Cityc, Víctor Fabregat, va explicar que la caiguda dels preus internacionals d'algunes primeres matèries, com el cotó, ha fet que el sector mantingués l'increment en quilos, però que el valor de les vendes baixés. D'altra banda, els preus es van reduir per un cantó, però van créixer en els segments de vestuari i confecció, "que són més elàstics, amb uns mercats més globals que poden reflectir millor augments de marges", va indicar Fabregat.

Bones expectatives

El responsable del Cityc va afegir que "les expectatives d'exportació són positives", perquè encara que a Europa els principals mercats hagin perdut activitat, "si països com Alemanya, França i el Regne Unit mantenen una mínima demanda ja n'hi haurà prou per mantenir la tendència". Els únics mercats on s'ha perdut bona part del negoci són Portugal i Itàlia, que passen per una temporada de molta debilitat, una situació força semblant a la de la demanda espanyola.

En aquest sentit, les importacions van experimentar una forta caiguda en els primers 10 mesos de l'any passat, amb una gran davallada del 9,6%, fins a situar-se en els 11.569 milions. Les vendes de fibres tèxtils provinents de fora del mercat espanyol van disminuir un 7% (2.721 milions) i les de vestuari van rebre una reducció del 10% (8.748 milions). Aquesta progressiva debilitat de les importacions -a causa de la poca demanda- i el bon to de les exportacions han provocat una clara millora de la balança comercial (la diferència entre els dos indicadors).

D'aquesta manera, la balança comercial segueix sent negativa (hi ha més importacions que vendes a l'exterior) en 2.771 milions, però amb una taxa de cobertura del 75,8% l'octubre passat, mentre que al mateix mes del 2011 el percentatge era del 63,6% (-4.620 milions).

stats