COMERÇ
Economia 26/05/2012

Madrid copia la llei comercial catalana

El govern espanyol aprova una llei que permet obrir un comerç sense necessitat d'una llicència prèvia. La norma no afecta la normativa catalana ni envaeix competències autonòmiques ni municipals.

Joan Faus / Dani Sánchez
2 min
UN DECRET QUE BUSCA CANVIAR LA CULTURA ADMINISTRATIVA El sector comercial minorista representa el 5% del PIB espanyol i està integrat per 800.000 treballadors. Les mesures aprovades ahir pel govern busquen agilitzar l'activitat comercial, segons la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria. L'Associació de Treballadors Autònoms va mostrar satisfacció per la decisió del govern.

MADRID/BARCELONA.El procés d'obertura d'un comerç passarà de trigar entre 6 i 24 mesos a ser una qüestió de dies. Aquest és el gran canvi en profunditat que busca el decret llei de liberalització comercial que va aprovar ahir el govern espanyol i que demà entrarà en vigor. La normativa permetrà obrir un local de menys de 300 metres quadrats sense necessitat de llicència administrativa prèvia. La modificació no afectarà Catalunya, on només cal una llicència d'obertura a partir dels 1.300 metres quadrats. Tampoc envaeix competències autonòmiques ni municipals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'únic canvi és que l'autorització administrativa ja no serà prèvia a l'obertura sinó posterior. A més, les autonomies que ho vulguin tindran llibertat d'ampliar el màxim de 300 metres quadrats que marca la llei, així com els sectors inclosos.

La simplificació de llicències és una vella reclamació dels petits comerciants, que en un entorn de plena caiguda generalitzada de les vendes podien estar mesos pagant el lloguer i els impostos municipals abans de rebre l'autorització per començar a comercialitzar. La llei, però, s'aplicarà a tots els venedors, des d'un petit botiguer fins a una cadena multinacional, i a una àmplia varietat de sectors. Per exemple, comerços de reparació, alimentació, roba, calçat o agències de viatge.

Fins ara per obrir un comerç calia l'autorització de l'administració a la llicència de funcionament, manteniment i obres, i després esperar la tramitació de l'expedient de resolució, cosa que suposava "retards i molts diners", segons va assegurar la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. A partir de demà només caldrà presentar un informe d'un tècnic col·legiat sobre l'adequació del local a la normativa, pagar les taxes municipals que abans s'abonaven després d'obtenir una llicència i adjuntar una declaració responsable. Un cop fets aquests tràmits, ja es podrà obrir de manera immediata. Serà a posteriori i no a priori com fins ara quan el consistori revisarà si el local respecta la normativa i disposa d'un projecte tècnic. A més, podran optar a la nova regulació els procediments d'obertura en curs.

Fonts del ministeri d'Economia van estimar que els canvis suposaran un estalvi per als empresaris d'entre 50.000 i 132.000 euros. Sáenz de Santamaría va explicar el decret com si fos una revolució en tota regla: la norma busca "canviar la cultura administrativa, liberalitzar el comerç, simplificar tràmits i donar suport als emprenedors". El sector comercial minorista representa el 5% del PIB i està integrat per 800.000 treballadors i 435.000 empreses. Espanya ocupa el lloc 45 en la llista de països amb més dificultats per obrir establiments.

La reacció del sector

L'Associació de Treballadors Autònoms va aplaudir la mesura perquè acaba amb les "incomprensibles traves de l'administració", mentre que la Federació d'Organitzacions de Professionals, Autònoms i Emprenedors va demanar que sigui només per als autònoms i va criticar el límit de superfície màxima.

stats