ENERGIA
Economia 19/03/2011

Mas diu que el el govern espanyol no n'encerta ni una en política energètica

El president ha criticat que Espanya ha viscut els últims anys "un caos normatiu total", amb constants canvis legislatius en matèria energètica, i que d'aquesta manera "no es pot treballar bé".

Efe
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas

Les Borges BlanquesEl president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha mostrat avui molt crític amb la política energètica del govern espanyol, que "no n'ha encertat ni una" en els últims anys, i l'ha instat a actuar amb més "serietat" i "racionalitat" en aquest àmbit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas ha presidit avui l'acte de col·locació de la primera pedra de la futura planta termosolar de Les Borges, on ha destacat l'important paper que juguen les administracions públiques a l'hora d'impulsar el desenvolupament de les energies renovables.

Ha dit, en aquest sentit, que a Espanya hi ha hagut els últims anys "un caos normatiu total", amb constants canvis legislatius en matèria energètica, i que d'aquesta manera "no es pot treballar bé".

Mas ha remarcat la importància que s'estableixin marcs legals "que generin confiança i siguin seriosos".

Pel president català, el terreny de l'energia és de màxima sensibilitat, ja que "només fa falta veure el que està passant en el món", encara que a Espanya aquest debat, ha assegurat, "s'ha fet amb una enorme frivolitat".

"Això s'ha de corregir d'una vegada per sempre", ha indicat, a la vegada que ha demanat "idees clares i marcs estables amb vista al futur des del punt de vista del proveïment energètic" i, en especial, per a l'impuls de les energies renovables.

Artur Mas ha dit també que les empreses han de poder produir energia a un cost competitiu, cosa que a Espanya "tampoc s'ha fet prou bé".

Les crítiques de Mas a la política energètica de l'executiu central han estat secundades pels directius de les companyies Comsa Emte i Abantia, responsables de la construcció de la futura planta termosolar de Les Borges.

El president d'Abantia, Francesc Boada, ha explicat que el govern ha modificat en diverses ocasions en l'última dècada la normativa de les renovables i que "amb aquest entorn d'incertesa és molt difícil desenvolupar una instal·lació d'aquest tipus".

"Crec que s'ha d'acabar amb aquest ambient d'anar canviant les normatives que frenen la inversió", ha apuntat Boada, que ha reconegut que la seva empresa ha arribat a viure moments de "total desesperació" per aquesta situació.

De la seva banda, el vicepresident de Comsa-Emte, Carles Sumarroca, ha recordat que les inversions en energia requereixen necessàriament d'"estabilitat, planificació a llarg termini, estratègies ben definides i transparència i claredat" per part de l'Administració.

"I això desgraciadament fa un temps que no ho tenim i està complicant enormement la presa de decisions en projectes com aquest", ha lamentat.

Sumarroca ha advertit que si vol que se segueixi invertint al camp de l'energia "és imprescindible que es realitzi una reflexió estratègica sobre el tema i que les regles del joc siguin clares, transparents i estables".

stats