TELECOMUNICACIONS

Másmóvil compra Pepephone i agreuja l’oligopoli telefònic

La fusió deixa el mercat amb només cinc grans actors

Nou capítol en la consolidació del sector de la telefonia a Espanya. Després que les tres grans operadores hagin reforçat el seu oligopoli amb l’absorció d’Ono i Jazztel per part de Vodafone i Orange, el mercat apuntava que els operadors mòbils virtuals (OMV) només podien unir-se per fer front a un mercat amb cada vegada menys espai per a la competència. Amb aquesta intenció, Másmóvil -que ja va néixer d’una fusió d’OMV- va anunciar ahir la compra de Pepephone per 158 milions, com va comunicar ahir al mercat alternatiu borsari.

Amb aquesta adquisició, Másmóvil posa la primera pedra per a la unió del segment del sector dels operadors de telefonia alternatius, després d’haver-se enfortit amb els actius sobrants de la fusió entre Orange i Jazztel. De fet, la intenció de la companyia que té Meinrad Spenger com a conseller delegat és avançar cap a aquesta fusió i “continuar participant en el futur desenvolupament i consolidació del sector a Espanya”, tal com s’explicita en el comunicat.

Aquesta voluntat anticipa un nou moviment. Malgrat que la companyia no confirma la informació, tampoc desmenteix la seva intenció de comprar Yoigo, l’únic operador que li permetria consolidar-se com la quarta alternativa real en l’anomenada oferta convergent (mòbil, fix, fibra i televisió). De fet, Másmóvil ja va competir amb el grup britànic Zegona per comprar Yoigo, participada en més d’un 76% per la sueca Telia. A hores d’ara, però, l’operació encara s’ha de decidir. Una portaveu de Másmóvil aclareix que “si s’ofereix l’oportunitat que Másmóvil espera s’estudiarà amb deteniment”.

Amb la compra de Pepephone, Másmóvil duplicarà la seva massa crítica fins a arribar gairebé al milió de clients de mòbil i al voltant dels 60.000 de banda ampla. Pel que fa als ingressos, Másmóvil, que també és un dels inversors de la catalana Parlem, espera superar els 200 milions aquest 2016.

Un pla accelerat

“Haver arribat a aquesta base de clients mòbils projectada per al 2018 amb gairebé tres anys d’anticipació sobre el pla permet anticipar a Másmóvil el desenvolupament exitós de la seva expansió a banda ampla”, afirma la companyia al comunicat. Másmóvil finançarà aquesta operació a través d’una combinació a parts iguals de deute i emissió de noves accions, que se sotmetrà a votació a la pròxima junta general d’accionistes. En aquest sentit, Spenger va assenyalar ahir en roda de premsa que la companyia encara té temps per dur a terme aquesta ampliació, que podria presentar finalment algunes variacions. A més, el conseller delegat de Másmóvil va mostrar-se totalment confiat a l’hora d’aconseguir l’aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), perquè “tots els senyals indiquen que Espanya reclama un quart operador de telefonia mòbil i dels seus serveis convergents”.

Pel que fa a les conseqüències que aquesta operació pugui implicar per als usuaris de Pepephone, Spenger va prometre ahir “continuïtat absoluta” en les tarifes i condicions de servei pactades actualment. A més, la fusió de moment no preveu que els actuals accionistes de Pepephone, Javier Hidalgo i Rosauro Varo, participin en l’estructura de capital de l’empresa resultant de la fusió. Tot i això, Spenger va apuntar la possibilitat que puguin incorporar-se més endavant al consell d’administració de Másmóvil. Pel que fa al cost de la integració, l’empresa preveu que superin els 10 milions d’euros, que es faran efectius al llarg dels pròxims 18 mesos.

El sector recupera ingressos

Precisament una altra prova que el sector de les telecomunicacions s’ha reforçat amb aquesta onada de fusions és, a més de les últimes pujades de preus, la recuperació dels ingressos l’últim trimestre del 2015. Segons va comunicar ahir la CNMC, el sector de les telecomunicacions i l’audiovisual va incrementar un 0,48% els ingressos el 2015, fins a arribar als 30.254 milions d’euros i després de sis anys consecutius de davallades. L’increment dels ingressos arriba gràcies a un repunt del 2% en la facturació del sector.

Com ja havia passat en els anteriors set trimestres, les xifres del sector milloren principalment gràcies als serveis audiovisuals, que van augmentar un 9,8% la facturació. Aquest és el servei amb què les grans operadores han aconseguit frenar el creixement sostingut dels OMV i recuperar clients gràcies a l’anomenada oferta convergent i Másmóvil, amb els actius sobrants de Jazztel, és l’únic operador alternatiu amb prou recursos per oferir una opció alternativa, ja que Yoigo no disposa d’aquest servei.