Economia 23/07/2015

Més companyies tecnològiques, menys llocs de treball

El sector crea un 2% més d’empreses, però perd 13.000 empleats en un any

Albert Martín Vidal
3 min
LA R+D AGUANTA  El sector genera el 15%  de la inversió en investigació  a Espanya.

BarcelonaQuan l’any passat Facebook va comprar WhatsApp per 11.600 milions d’euros pocs van passar per alt un fet sorprenent sobre l’empresa de missatgeria instantània: tenia només 55 treballadors. Aquell cas il·lustra una de les grans paradoxes del sector tecnològic, que queda ben reflectida en les dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE): durant el 2013, el sector va destruir a Espanya 12.784 llocs de treball tot i que al conjunt de l’Estat es van crear 1.645 empreses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sector de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) ha patit alts i baixos al llarg de la crisi. De fet, ha perdut gairebé 25.000 llocs de treball des del 2008, quan comptabilitzava 403.422 treballadors. Però fins a la mala dada del 2013, que els va deixar en 390.638 empleats, el cert és que les empreses tecnològiques portaven tres anys consecutius d’ascensos.

La taxa de variació interanual del nombre de treballadors del sector va passar de créixer un 0,9% el 2012 a caure un 3,3% un any més tard, en un dur exercici que va concentrar la meitat dels llocs de treball destruïts al sector des de l’inici de la crisi.

En paral·lel a aquest procés de destrucció de llocs de treball al sector, durant el 2013 es va donar un augment del nombre d’empreses, que va créixer un 2,1%, fins a les 49.863 companyies. Així, durant aquell any es va mantenir la tendència de creixement, però ho va fer a un ritme inferior al 2012, quan va créixer un 8,8% interanual.

Les dades de l’INE desmenteixen un mite sobre les empreses del sector -on s’inclouen les start-ups tecnològiques-, que indica que tenen molt pocs treballadors: el 2013 les empreses tenien 7,8 treballadors, quan a la indústria, per exemple, en tenien 8,5, al comerç 2,8 o a la construcció 2,3.

La facturació també cau

El sector, a més, es va veure afectat per una pèrdua en la seva facturació global. Les empreses del sector a Espanya van tenir un volum de negoci de 80.229 milions d’euros, que suposa un descens del 3,6% respecte al 2012. Oriol Amat, catedràtic d’economia de la UPF, va explicar ahir a aquest diari que aquesta caiguda està relacionada amb el fet que “en diferents àmbits es van abaixar els preus i es va apostar per les tarifes planes”.

Amat explica la caiguda de llocs de treball i l’augment d’empreses pel procés d’externalització de determinats serveis i per les fusions. A més, també afirma que el consum en aquest sector va créixer i que les dades de l’INE no s’han de prendre com un símptoma de debilitat del sector de les TIC. “Una fortalesa de l’economia catalana és la seva diversificació, i en això hi té un paper important aquest sector”, explica.

On sí que demostra un cert dinamisme el sector tecnològic és en la seva aposta per la I+D: el 2013 va invertir 995 milions d’euros, que equivalen a quasi el 15% de la inversió feta en aquest àmbit pel conjunt de les empreses espanyoles. A més, el sector va concentrar el 19% del total de personal que s’hi dedica. On més activitat hi va haver va ser en l’àmbit de la programació i altres activitats de la informàtica.

L’INE deixa clar també que el sector importa més que no pas exporta, amb un saldo negatiu de 9.608 milions. El total d’exportacions va ser de 4.344 milions, el 25% de les quals van ser equips de telecomunicacions.

4 preguntes a:

Oriol Amat, CATEDRÀTIC D’ECONOMIA DE LA UPF “L’aposta per les TIC és molt positiva”

¿Com s’explica la caiguda de llocs de treball en el sector de les empreses tecnològiques?

Una raó pot ser la tendència d’empreses com les grans telefonies a externalitzar els seus serveis. Això provoca acomiadaments i en alguns casos les empreses contractades poden ser d’altres sectors. També cal tenir en compte la deslocalització de departaments a altres països i no es pot oblidar que les fusions també hi juguen un paper important.

¿I com es combina això amb el fet que creixin les empreses?

D’empreses se n’estan creant moltes en tots els sectors i el de la tecnologia atreu molts emprenedors. ¿No és una contradicció que amb més empreses caigui la facturació?

La impressió global és que la gent consumeix més, però precisament per aquest augment del nombre d’empreses ha augmentat la competència. En diferents àmbits, com en el de les grans empreses de telefonia, es van abaixar els preus i es va apostar per tarifes planes.

¿Aquestes dades indiquen que l’aposta pública pel sector tecnològic pot ser equivocada?

No. El sector atreu emprenedors europeus que vénen a Barcelona per la seva qualitat de vida i treballadors molt qualificats. Una fortalesa de l’economia catalana és la seva diversificació, i en això hi té un paper important aquest sector. L’aposta per les TIC és molt positiva.

stats