Economia 28/02/2019

El Mobile torna a ser de màxims

El congrés aconsegueix un nou rècord de 109.000 visitants en una cita marcada per l’omnipresent 5G

Paula Solanas
3 min
El congrés té contracte amb Barcelona fins al 2023.

L'Hospitalet de LlobregatAhir a la valoració final del Mobile World Congress a les portes de la Fira de Gran Via no hi havia ni la meitat de periodistes esperant els responsables de la Fira i el Govern que l’any passat. Després de la tempesta política del 2018, la normalitat ha tornat a regnar al congrés en la seva catorzena edició a Catalunya. La fira va tancar les portes ahir amb la xifra rècord de 109.000 assistents, 2.000 més que l’any passat, segons va informar la GSMA, l’entitat organitzadora. També són més visitants que els 108.000 del 2017, quan va marcar el seu màxim històric.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Cada any ens ho prenem com un examen de zero errors”, admetia Constantí Serrallonga, el director general de Fira de Barcelona. La instal·lació vol tenir contenta la GSMA i ho ha tornat a aconseguir malgrat la convocatòria de vaga al metro, que a diferència de la del 2016 no ha empipat gaire l’organització. De fet, la Fira va anunciar la setmana passada que invertirà 380 milions d’euros per ampliar els recintes de Gran Via i Montjuïc. Tot i que les obres no estaran a punt fins al 2024, un any després que acabi el contracte amb la capital catalana, la remodelació vol servir com a argument per aconseguir que el congrés renovi el seu lligam amb Barcelona.

Aquesta edició del Mobile ha estat molt marcada pels primers projectes pilot al voltant del 5G. Dimecres el congrés va ser l’escenari d’una operació quirúrgica pionera retransmesa a través d’aquesta tecnologia des de l’Hospital Clínic de Barcelona. No obstant, han acaparat part del protagonisme les tensions entre el govern dels EUA i el fabricant xinès Huawei. L’executiu de Donald Trump va demanar a les empreses i els govern que desconfiïn de la tecnologia del país asiàtic per al desplegament del 5G.

El del 2019 també ha sigut el primer Mobile en què la Generalitat té un conseller de Polítiques Digitals. Jordi Puigneró va defensar ahir que el congrés ha sigut “el millor de la història” i es va mostrar orgullós que Catalunya “hagi ensenyat al món què és i per a què serveix el 5G”. De fet, el seu departament va fer coincidir el congrés amb l’aprovació de l’estratègia 5G del Govern. “Hem fet els primers passos per a una de les principals indústries del futur”, va dir Puigneró. Més enllà de l’impacte a curt termini del Mobile, el conseller espera que serveixi per animar més tecnològiques a instal·lar-se a Catalunya. Aquesta edició s’ha aconseguit com a mínim un anunci d’inversió: l’enginyeria suïssa Erni ampliarà en 100 persones la seva plantilla catalana.

“Aspirem a ser el Silicon Valley de l’Europa del sud”, va sentenciar el conseller. A banda de l’operació del Clínic, la Generalitat també va presentar una iniciativa per connectar amb 5G les ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques. Preguntat per l’evolució d’aquests programes pilot de cara a la pròxima edició, Puigneró va destacar que per ara Catalunya s’està convertint en un gran 'showroom' de projectes.

Dimecres també va clausurar la sisena edició el Four Years From Now (4YFN), la fira paral·lela al Mobile centrada en el món de les 'start-ups'. La mostra va reunir més de 23.000 visitants, gairebé un 13% més que en l’edició anterior, quan es van superar per primera vegada els 20.000 assistents. Aquest ha sigut el primer any en què el congrés per a les empreses tecnològiques més joves l’ha gestionat directament la GSMA, ja que abans estava en mans de la fundació Mobile World Capital Barcelona. Per ara ja se sap que l’edició del 2020 comptarà amb almenys una novetat. La GSMA organitzarà l’any vinent amb el Sónar el programa XSide, una trobada entre la tecnologia, la música i el disseny.

Controvèrsia pel sexisme

La principal polèmica que deixa enguany el Mobile -a banda dels exabruptes protocol·laris entre el rei i les autoritats catalanes- són les crítiques del sindicat UGT, que va presentar fa uns dies un informe que denunciava possibles ofertes de treball sexistes per a la fira. El sindicat denunciava les llargues jornades laborals i que el salari d’algunes de les hostesses variava en un funció de la seva alçada. La GSMA va sortir de seguida en defensa de les pràctiques laborals del congrés i va insistir que el personal “no ha de complir amb un conjunt inacceptable d’estàndards per a la seva feina”. Això no ha evitat, però, que la Inspecció de Treball ja hagi obert un expedient per investigar si hi ha discriminació sexista en la selecció de personal.

stats