Montoro convoca els consellers de Finances autonòmics aquest divendres pel dèficit

El Consell de Política Fiscal es reunirà després de gairebé nou mesos sense fer-ho

El ministeri d'Hisenda ha convocat la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que aplega els consellers de Finances autonòmics, aquest divendres, segons han informat a l'ARA fonts del ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro. Fonts del departament d'Economia van explicar que no tenien "constància" de la convocatòria. La reunió arribarà enmig de la polèmica per les crítiques del ministre a les comunitats, les quals culpa de l'incompliment del dèficit del 2015.

El CPFF no es reuneix des de l'estiu passat i, amb el govern espanyol en funcions, hi havia dubtes sobre si se'n convocaria un altre. En l'últim es van establir els objectius de dèficit del 2015 i del 2016, que per a les comunitats autònomes és del 0,3%. Els governs autonòmics van oposar-se a aquesta limitació, i fins i tot les comunitats autònomes del PP van girar l'esquena al ministre, que va acabar imposant la limitació.

Des l'últim consell han passat nou mesos, i el reglament del CPFF obliga a convocar dues reunions a l'any, com a mínim. En aquell, encara va representar el govern català l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, però aquesta vegada serà la primera que qui es convocarà serà el vicepresident,  Oriol Junqueras

Fonts d'Hisenda expliquen que la reunió es convoca per explicar les mesures anunciades pel ministre Montoro per corregir el dèficit excessiu, i que passen per imposar " mesures coercitives" a les comunitats autònomes, com un acord de dedicar tots els diners que rebin de més a reduir dèficit, en l'anomenat acord de no-disponibilitat de crèdit. Tot i així, les mateixes fonts detallen que encara no hi ha ordre del dia de la reunió i que es podrien incloure altres temes, més enllà dels que decideixin exposar els consellers autonòmics.  

Montoro va insinuar en la seva compareixença al Congrés de la setmana passada que si es negocia més marge de dèficit amb Brussel·les  les comunitats podrien rebre una mica d'oxigen de cara a l'any que ve. De moment la Comissió Europea no sembla gaire inclinada a concedir-lo, però de ben segur que els consellers autonòmics intentaran que l'Estat es replantegi el límit de dèficit autonòmic de l'any que ve, especialment tenint en compte que l'administració central va tancar a  vuit dècimes del seu objectiu autoimposat, en una mostra que el govern espanyol té més marge per anar reduint el desequilibri.