Economia 29/06/2017

Montoro nega més marge de dèficit a les comunitats

El ministre d'Hisenda topa amb el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, durant la reunió

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la reunió d'aquest dijous amb les comunitats.

MadridNi una dècima més. Malgrat la millora de les previsions econòmiques i la incògnita sobre si el govern espanyol té o no més marge per aprovar la setmana que ve un sostre de despesa més flexible, el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dijous no ha aportat cap canvi. El govern de Mariano Rajoy, amb el ministre ministre d'Hiseda, Cristóbal Montoro, com a principal representant, manté les comunitats sota l'estret límit del 0,3% del PIB per a aquest 2017 i del 0,0% per a l'any següent. Malgrat que hi ha hagut 9 vots en contra i 8 a favor, Montoro ha tirat pel dret i ha mantingut aquests objectius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquesta reunió periòdica entre el ministre d'Hisenda, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i els consellers econòmics de cada comunitat, la Generalitat ha comptat amb la representació del conseller de Justícia, Carles Mundó i el secretari econòmic, Pere Aragonès, en substitució del vicepresident, Oriol Junqueras que no hi ha assistit perquè aquest dijous també hi havia ple al Parlament català. A l'entrada de la reunió, Mundó ha explicat que el Govern continuarà assistint a les reunions mentre hi hagi decisions per prendre que afectin Catalunya, però que si l'1-O els catalans ho decideixen, ja no caldrà assistir-hi.

Fonts coneixedores de la reunió han explicat a l'ARA que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha admès amb sarcasme que "la vida és injusta" en referència al límit de dèficit al 0,3% del PIB per a les comunitats. Les mateixes fonts expliquen que el conseller Mundó ha reinvindicat que és la decisió del govern espanyol la que és injusta, ja que mentre les comunitats hauran de reduir el dèficit un 50%, l'Estat només ho haurà de fer un 36%.

En el cas de Catalunya, va tancar el 2016 amb un dèficit públic del 0,9% després d'una reducció rècord que l'acosta al compliment aquest 2017, tal com va constatar en el seu últim informe l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef)

stats