Publicitat
Publicitat

Montoro no recorrerà al Constitucional la taxa catalana a les begudes ensucrades

El ministre d'Hisenda respon als empresaris del sector que l'impost ja existeix a altres països

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts que el govern espanyol no portarà al Tribunal Constitucional la taxa catalana sobre les begudes ensucrades, tal com li va demanar ahir la indústria del sector alimentari.

Montoro ha explicat que no és partidari de recórrer aquest nou impost perquè ja existeix a altres països, i a més és una recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El ministre, a més, ha recordat que ell mateix va recórrer la taxa de dipòsits bancaris al·legant que podia afectar el mercat interior i el TC no li va donar la raó. Per això ha instat el sector a trobar un consens amb la resta de grups polítics, per demanar una reorganització del tribut.

Contraatac fiscal a les begudes ensucradesDe fet, Hisenda ja va dir que també es plantejava tirar endavant una taxa similar, homogènia a tot l'Estat, fet que també impediria que la Generalitat recaptés els diners (uns 41 milions anuals). El sector, però, no està d'acord amb cap de les dues opcions: ahir van presentar un estudi que, segons ells, remarca la inconstitucionalitat de la mesura, que va entrar en vigor l'1 de maig. La indústria considera que aquesta taxa és "discriminatòria", perquè "només respon a finalitats recaptatòries".

El president de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo, va dir ahir que l'impost "vulnera la lliure circulació de mercaderies, de mercat, el principi d'igualtat i la no-discriminació". El sector també va assegurar que "la fiscalitat no és l'estratègia adequada per canviar els hàbits de vida d'una societat moderna com la nostra", i ha qualificat la mesura de "barbaritat".

Més continguts de