Deute públic
Economia 24/08/2011

Moody's retalla la qualificació del deute japonès

L'agència critica la lentitud del govern nipó a l'hora d'aplicar reformes fiscals i rebaixa la qualificació del deute públic nipó d'Aa2 a Aa3.

Acn
1 min

TòquioEl servei per als inversors Moody's ha rebaixat aquest matí la qualificació del deute públic japonès un grau, d'Aa2 a Aa3, atribuint-ho al deute acumulat des de la recessió global del 2009 i als nombrosos canvis dins els diferents executius, que han dificultat l'aplicació d'estratègies econòmiques efectives per superar la crisi. L'economia japonesa, a més, s'ha vist afectada per l'impacte que van tenir el març passat el terratrèmol i el tsunami posterior que van provocar la crisi nuclear al complex Fukushima.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La rebaixa del grau, que no ha estat del tot inesperada, és un toc d'alerta a la majoria d'economies avançades del món, que suporten nivells de deute públic elevats. També insta els polítics a posar-se d'acord sobre la manera d'estimular el creixement econòmic. Els Estats Units, per exemple, han perdut recentment la seva qualificació, la màxima de la llista (AAA) de l'agència de qualificació Standard & Poor's. Moody's, de la seva banda, va alertar pel juny que podia rebaixar el deute italià mentre la crisi del deute europeu s'agreujava.

La nova qualificació de Moody's sobre el Japó és tres punts per sota de la màxima AAA, que Tòquio va perdre el 1998, però continua considerant-se un grau alt de confiança. El Japó es prepara per escollir el seu sisè líder en cinc anys, algú que haurà de reemplaçar l'impopular primer ministre actual, Naoto Kan, a l'ull de l'huracà per la gestió de la crisi del març, causada per un terratrèmol i un tsunami posterior que va afectar una planta nuclear al nord-est de l'illa i va provocar la pitjor crisi nuclear mundial des de la de Txernòbil.

stats