FARMÀCIA

Grifols planeja agafar el control del gegant xinès Shanghai RAAS

L'operació, per un valor d'uns 5.000 milions de dòlars, es podria tancar durant el primer semestre del 2019

La multinacional catalana Grifols va reconèixer ahir que ha iniciat converses amb la companyia Shanghai RAAS, líder a la Xina en la producció de medicaments plasmàtics. Fonts de la companyia van assegurar que la idea és prendre el control de la companyia xinesa i, si tot va bé, l’operació, per un valor d’uns 5.000 milions de dòlars (uns 4.380 milions d’euros), es podria tancar durant el primer semestre del 2019.

En una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, Grifols va explicar que la integració amb Shanghai RAAS consistiria que la cotitzada catalana aportaria la seva filial nord-americana Grifols Diagnostic Solutions i les seves subsidiàries, valorades en uns 5.000 milions de dòlars, a la companyia xinesa.

Shanghai RAAS és una empresa farmacèutica especialitzada en la investigació, producció i venda de productes derivats del plasma per a ús terapèutic en les àrees d’immunologia, hematologia i medicaments per a cures intensives, i té 41 centres de recollida de plasma a la Xina. El grup, que cotitza a la Borsa de Shenzhen, té una capacitat de fraccionament de més de 2 milions de litres de plasma i l’any passat va recollir-ne 1,1 milions de litres.

Acord inicial

Amb l’operació, Grifols es reforçaria a la Xina, mentre que Shanghai RAAS aconseguiria diversificar el seu negoci. En el seu comunicat Grifols va indicar que a canvi de transferir la seva filial Grifols Diagnostic, la catalana rebria títols de nova emissió de Shanghai RAAS, però sense entrar en més detalls. Grifols va indicar que es tracta d’un “acord inicial de cooperació”, però que “encara s’està concretant l’estructura de l’operació i el corresponent procés de due diligence ”.