El PIB català va créixer un 3,1% el segon trimestre

Catalunya ja acumula 14 trimestres amb creixement per sobre del 3%

L'economia catalana va créixer un 3,1% en el segon trimestre de l'any respecte al mateix període de l'any passat, una dècima menys que en la comparativa interanual del primer trimestre, quan el creixement va ser del 3,2%, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i el departament d'Economia de la Generalitat.

Segons l'estimació de l'Idescat, el PIB català va augmentar d'abril a juny un 0,7% en comparació amb el trimestre anterior, un avanç idèntic al registrat en el primer trimestre.

Evolució del PIB de Catalunya

En un comunicat, el departament d'Economia de la Generalitat ha ressaltat que l'economia catalana manté la seva fortalesa en el segon trimestre de l'any malgrat que el creixement interanual s'hagi moderat una dècima. I és que el PIB català encadena catorze trimestres consecutius amb un augment interanual superior al 3%.

"En el conjunt del primer semestre de l'any s'observa una moderació lleu en el ritme interanual de creixement del PIB, en línia amb els principals indicadors de les economies d'Espanya i de la zona euro", apunta el departament d'Economia.

La conselleria que lidera Pere Aragonès atribueix aquesta moderació a l'augment de les tensions proteccionistes, a un to menys expansiu de la política monetària i a l'encariment del petroli, entre altres motius.

Creixement de la indústria

Per sectors, la indústria va continuar amb la seva bona evolució, i en el segon trimestre de l'any va registrar un augment d'un 4,4% interanual gràcies a la dinàmica positiva de branques com la metal·lúrgica, les indústries extractives i el tèxtil.

Per la seva banda, la construcció va repuntar un 5,7% interanual; el sector serveis, el més rellevant en termes de pes específic, va créixer un 2,5% interanual, i l'agricultura va cedir un 0,8% interanual.

En el cas del turisme, va registrar un lleuger descens interanual en el nombre de visitants estrangers fins al maig (-2,1%), tot i que la despesa turística va augmentar un 6,7%.

El departament d'Economia de la Generalitat ha assegurat que el bon comportament de l'economia catalana d'abril a juny va tenir una translació directa en el mercat laboral, ja que, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), les afiliacions a la Seguretat Social han crescut un 3,1%, i l'ocupació, un 2,7%, de manera que la taxa d'atur ja se situa en l'11,4%, la més baixa des de finals del 2008.