Més d'un terç dels contribuents no hauran de pagar l'IRPF

El PP i Ciutadans pacten que qui cobri menys de 14.000 euros no hagi de tributar per aquest impost

Qui ingressi menys de 14.000 euros a l’any no haurà de pagar l’IRPF a partir de l’any que ve. Així ho va anunciar ahir el líder de Ciutadans, Albert Rivera, aclarint els últims detalls de la rebaixa d’aquest impost que ha negociat amb el govern de Mariano Rajoy per poder aprovar el sostre de despesa per al 2018 la setmana que ve, requisit indispensable per començar a elaborar i negociar els pròxims pressupostos.

El 2015 (les últimes dades disponibles de l’Agència Tributària) van ser prop d’1,2 milions de catalans els que van fer constar uns ingressos anuals inferiors als 12.000 euros en la seva declaració de la renda. Justament aquesta és la franja en què els contribuents no han de pagar l’IRPF, ja que, com explica José María Mollinedo, secretari general del sindicat d’inspectors d’Hisenda (Gestha), no estan obligats a fer la declaració. I, en cas que la facin, se’ls retornen els diners que se’ls hagi retingut a la nòmina per aquest concepte. Mollinedo, però, apunta que en un 16% dels casos també aquesta franja acaba pagant l’IRPF, per motius diversos, com per cobrar altres rendes i guanys patrimonials.

En tot cas, ja hi ha un terç dels catalans que no tributaven l’IRPF perquè ingressen menys de 12.000 euros a l’any , i ara la xifra de beneficiats superarà aquest llindar quan s’elevi el mínim exempt a 14.000 euros. Aquesta no és l’única rebaixa pactada. Rivera va explicar ahir que també es reduirà l’impost als que cobren entre 14.000 i 17.5000 euros. Segons expliquen els economistes del seu partit, aquesta segona mesura suposarà una rebaixa d’uns 700 euros anuals per als sous lleugerament superiors als 14.000 euros, una xifra que s’anirà reduint fins a arribar al zero en el cas dels 17.500 euros.

A més, l’impost negatiu sobre la renda s’estén als treballadors que tinguin persones dependents o més grans de 80 anys al seu càrrec, i els que tinguin un cònjuge amb discapacitat tindran una deducció de 1.200 euros a l’any. Per últim, també es permetrà una deducció especial pel quart fill de les famílies nombroses, i no pel cinquè com fins ara.

¿A quantes persones afectaran tots aquests canvis? Segons Ciutadans, 3,5 milions de contribuents que s’estalviaran entre 400 i 700 euros a l’any en funció de la seva situació. Segons el sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha, només l’elevació del mínim exempt afectarà un milió de persones i suposarà un estalvi d’uns 800 euros a l’any. El tram entre 14.000 i 17.500 euros suposa 1,6 milions de persones que tindran un estalvi mitjà de 250 euros. Per últim, unes 750.000 persones es poden beneficiar de les deduccions en la resta de casos especials.

En total, Gestha dona per vàlida la xifra de Ciutadans i afirma que tot plegat tindrà un impacte de 2.000 milions menys per a les arques públiques. Per això, avisa que “pot augmentar el risc que Espanya incompleixi l’objectiu de dèficit públic”. Igual d’escèptic es mostra Valentí Pich, president del Consell General d’Economistes, que apunta que malgrat que abaixar l’IRPF a les rendes baixes pot incentivar el consum, l’Estat continua en nivells rècord de deute públic i sota la lupa de Brussel·les: “L’economia va molt bé, però seguim gastant més del que tenim”, sentencia.