Economia 08/09/2012

El PSOE avisa que l'ajuda pot suposar canvis en les pensions

Alfredo Pérez Rubalcaba reuneix demà el comitè federal del seu partit. En les hores prèvies, ha endurit el to i ha avisat Mariano Rajoy que no tindrà l'aval del PSOE si hi ha un rescat amb més tisorada.

Joan Rusiñol
2 min
Rubalcaba no donarà suport a Rajoy si l'ajuda europea comporta noves retallades.

MADRID.La decisió del BCE ha donat oxigen a Mariano Rajoy: un temps preuat per estudiar sense presses si demana el rescat i perquè la qüestió no interfereixi en la campanya del PP a Galícia i Euskadi. El PSOE, però, aprofita aquest impàs per treure pit i posar en pràctica el gir cap a una oposició més dura que va anunciar dilluns. Alfredo Pérez Rubalcaba ja va avisar ahir que els socialistes diran no a una nova ajuda europea que comporti retallades addicionals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Hem arribat aquí perquè aquest govern ho ha fet molt malament", va denunciar el secretari general dels socialistes en una entrevista a Onda Cero. L'estratègia del partit és clara: cal girar full d'una manera definitiva a la idea que la culpa de tot plegat és de l'herència rebuda. Al carrer Ferraz temen que la condició per acollir-se a la compra de deute sigui fer modificacions al sistema de pensions. Rubalcaba es va preguntar per què han de ser els jubilats els que paguin "l'especulació en contra de l'euro justament per la debilitat política de l'euro".

El lehendakari apressa Rajoy

El lehendakari socialista Patxi López va ser menys contundent que el líder del seu partit i va posar el focus en el temps polític. Immers en la precampanya electoral, el candidat del PSE va apressar Rajoy a no xutar la pilota per evitar el càstig a les urnes el 21 d'octubre. Per això, li va exigir que, si ho ha de fer, sol·liciti el rescat "com més aviat millor per no seguir caient per la pendent". Ara bé, va alertar que estaran vigilants perquè "el que necessita Espanya no són més retallades". López, que fins fa pocs mesos ha governat amb el PP a Euskadi, ha centrat la seva campanya precisament en un model alternatiu a l'austeritat extrema per sortir de la crisi. L'oposició, en canvi, li retreu que hagi avançat els comicis per no haver de fer front a uns pressupostos restrictius de cara al 2013. El Partit Nacionalista Basc i el grup de l'Esquerra Plural, que inclou ICV, volen que el president del govern espanyol comparegui al Congrés per explicar els termes del rescat que, segons intueixen, va pactar a la Moncloa amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

La patronal espanyola, que va organitzar la trobada empresarial amb companyies alemanyes dijous, està esperant que ara l'executiu mogui peça. En declaracions a Efe, el vicepresident de la CEOE i president de la madrilenya CEIM, Arturo Fernández, va assegurar que Rajoy "ja està fent tots els canvis que ha demanat Europa" fins ara. Segons el dirigent empresarial, pròxim a Esperanza Aguirre, el pas del BCE és "per estar eufòrics" i creu que ara cal estar pendents del govern del PP. En aquest cas, la política i l'empresariat no van al mateix pas.

stats