Preacord entre sindicats i Grupo Jorge per laboralitzar els treballadors

Els sindicats ajornen l'inici de la vaga prevista contra el grup alimentari

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, i el Grupo Jorge, propietari de l'escorxador osonenc Le Porc Gourmet, han arribat a un preacord aquest dijous al vespre després de més de cinc hores reunits en la mediació que s'ha dut a terme a la seu del departament de Treball. 

Fonts de la negociació han confirmat a l'ARA que els sindicats han decidit "ajornar" l'inici de la vaga convocada contra la companyia a les instal·lacions del grup alimentari després que l'empresa s'hagi avingut a tractar la laboralització dels treballadors, és a dir, a integrar els empleats que ara depenen de les anomenades "falses" cooperatives.

Segons els documents del preacord a què ha tingut accés aquest diari, l'empresa s'ha compromès a revisar immediatament i "donar oportunitats laborals" als treballadors que s'han quedat sense feina els últims dies pels moviments constants entre aquestes cooperatives i el règim general.

ENTREVISTA A UN TREBALLADOR: “Fa mesos que no tinc ingressos perquè no vaig voler passar a una cooperativa gallega”

A més, segons apunten fonts de la negociació, l'empresa –que havia amenaçat de traslladar el centre de producció fora de Catalunya– també es compromet "a romandre" al territori i a garantir l'ocupació als seus escorxadors catalans, sempre que pugui tirar endavant la flexibilitat que assegura que necessita el negoci i el seu pla d'inversions per millorar les instal·lacions.

A la sortida de la reunió, el portaveu i advocat del Grupo Jorge a Catalunya, Francesc Sánchez, ha assegurat que els compromisos entre l'empresa i els sindicats són "ferms" i "importants" per als treballadors d'Osona i Mollerussa, que, segons Sánchez, són unes zones "molt necessitades de tenir un sector productiu". "El sector carni dona una producció al rerepaís i és important que aquest sector pugui respirar i sàpiga que tenim la voluntat de seguir aquí", ha explicat el portaveu.

La internalització d'aquests treballadors a la companyia, en el marc del conveni col·lectiu, implicaria, segons els càlculs que havia donat el departament de Treball, assumir la contractació d'entre 1.300 i 1.600 empleats del sector càrnic que actualment treballen per al grup, però com a cooperativistes externs a la companyia. En aquest sentit, Sánchez ha dit que s'ha acordat que l'empresa "entrarà a negociar la regularització de les persones que estan en règim de cooperativistes" i també estudiarà si pot "fer tot el pla d'inversions que l'empresa té a Catalunya per poder millorar la producció i garantir la laboralització i la viabilitat".

En una primera valoració, a la sortida de la reunió, el secretari de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat a aquest diari que "el preacord significa que Grupo Jorge es desvincula de les inèrcies que hi ha al sector càrnic". "Això és molt important per a nosaltres", ha afegit Ginesta.

L'acord s'haurà de ratificar els pròxims dies i està supeditat al pla de flexibilitat que l'empresa encara ha de presentar, segons apunten fonts de Treball.