Els preus s'ensorren al març i Espanya flirteja amb la deflació

L'enfonsament del cost dels carburants arrossega l'IPC a la baixa, segons l'INE  

L'economia espanyola està al límit de la deflació. L'índex de preus al consum (IPC), que mesura l'evolució del preu del cistell de la compra, ha crescut un 0,1% aquest març respecte al mateix mes del 2019, mentre que, si es compara amb el febrer, els preus han experimentat una caiguda del 0,3%, segons les dades avançades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La taxa de creixement interanual del 0,1% contrasta amb la del mes anterior, que va ser del 0,7%. Així mateix, al febrer els preus van augmentar un 0,4% respecte al gener, mentre que aquest març han entrat en taxes negatives.

El diccionari de la crisi: tots els conceptes que has de saber

La deflació (o reducció dels preus del consum) és un dels símptomes habituals de les economies que estan en recessió o a punt d'entrar-hi, ja que les famílies redueixen el seu consum i, per tant, les empreses s'han d'adaptar i abaixar els preus per intentar mantenir els volums de vendes. No obstant, l'INE no apunta a cap retrocés de la demanda per explicar la forta davallada de preus, sinó que indica que es deu a una disminució del preu dels carburants, que ha arrossegat a la baixa els preus d'altres productes.

De fet, el petroli està en mínims històrics fruit de les tensions entre Rússia i l'Aràbia Saudita sobre els nivells d'extracció i per la caiguda de la demanda de cru causada per les mesures de confinament imposades a la majoria d'economies desenvolupades del planeta per l'epidèmia de la covid-19.