Economia 08/03/2013

Puig: "No volem culpar l'Estat de tots els mals, reivindiquem poder tenir la culpa"

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha defensat que Catalunya ha de guanyar poder de decisió per edificar tot un nou model de relacions entre societat, empreses i administració. "Una nació sense estat no és viable, i no parlo només per les estructures, sinó per anar més enllà i promoure canvis que impregnin tota la societat civil".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha lamentat les acusacions de victimista que rep Catalunya quan expressa algun greuge davant el govern espanyol: "No volem culpar l'Estat de tots els mals, reivindiquem poder tenir la culpa", ha demanat en la seva intervenció als esmorzars informatius del Fòrum Europa a l'Hotel Palace de Barcelona.

Així, Puig s'ha mostrat a favor d'un escenari en què el Govern pugui ser "culpable" i alhora tenir les eines i els instruments necessaris per resoldre i reconduir les situacions.

Puig ha defensat davant d'empresaris i personalitats aquest posicionament de plena sobirania catalana: "No és una reivindicació nacionalista, el que faig, és una imperiosa necessitat per a l'economia, perquè són els ciutadans els qui en pateixen finalment les conseqüències", ha afegit.

El conseller ha augurat encara anys d'austeritat pressupostària i s'ha referit a la situació d'incertesa que encara plana sobre els comptes d'aquest 2013 en què treballa la Generalitat.

Ha dit que esperen que Madrid clarifiqui els objectius de dèficit després que Brussel·les autoritzés la flexibilització. L'escenari amb què treballa el departament d'Economia, però, és un objectiu de l'1,5% −igual que el del 2012.

Si el govern espanyol pretén mantenir l'objectiu fixat en el 0,7%, ha avisat Puig, el Govern es trobaria amb uns pressupostos "impossibles de quadrar".

L'atur, obsessió número 1

El conseller ha defensat que gestionar l'atur i atendre els milers d'afectats és la prioritat i l'obsessió número u del seu departament.

Altre cop, ha dit, les eines per fer-ho no són al 100% potestat de Catalunya, ja que els fons de la Seguretat Social es gestionen des de Madrid, i també les partides per a polítiques actives que aquest any arribaran encara més retallades.

Puig també ha anunciat que des d'Empresa i Ocupació s'impulsarà una nova llei de simplificació administrativa per atacar aquells punts on "les lleis òmnibus van quedar-se curtes".

Segons ha defensat, l'administració ha de treballar assegurant que l'empresa compleix les normatives, però des de la presumpció que l'empresa és responsable. Això, a la pràctica, vol dir substituir tràmits com l'autorització prèvia per iniciar activitats per una mera informació formal i que sigui la inspecció la que vetlli a posterior perquè tot està correcte.

stats