El català Ramon Laguarta serà el nou conseller delegat mundial de PepsiCo

El directiu ja era el número dos a nivell global de la multinacional de refrescos nord-americana

PAULA SOLANAS / RUTH PÉREZ CASTRO

Un directiu català serà el màxim responsable d’una de les empreses de refrescos més grans del món. El grup nord-americà PepsiCo va anunciar ahir que Ramon Laguarta és l’escollit pel seu consell d’administració per succeir l’actual primera executiva de l’empresa, Indra Nooyi, que renunciarà al càrrec el 3 d’octubre. Laguarta fa més de dues dècades que treballa a la companyia que fabrica una de les begudes més populars dels Estats Units, i l’estiu de l’any passat ja es va convertir en la mà dreta de Nooyi quan va assumir el càrrec de president executiu (número dos) de PepsiCo.

Els últims anys aquest directiu nascut a Barcelona ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat a la matriu europea de la companyia fins a convertir-se en el conseller delegat per al vell continent i l’Àfrica subsahariana. De fet, aquesta divisió amb seu a Ginebra s’ha nodrit d’un nucli dur de directius catalans com ara l’actual vicepresident per a la regió, Xavier Orriols, el director general per al sud-est d’Europa, Narcís Roura, o el director de màrqueting i innovació, Cesc Bordas.

Tot i que Laguarta assumirà el càrrec a la tardor, Nooyi seguirà de presidenta de la multinacional fins a principis del 2019, segons va explicar ahir l’empresa, perquè la transició a la direcció sigui fluïda i sense problemes. El directiu català es convertirà d’aquesta manera en el sisè conseller delegat en els 53 anys d’història de PepsiCo. Tradicionalment, l’empresa nord-americana sempre ha nomenat els seus primers executius entre treballadors de dins de l’organització enlloc de contractar directius externs al grup.

“Ha sigut un soci fonamental en la gestió de la companyia i estic segura que portarà PepsiCo a noves fites els pròxims anys”, va afirmar ahir Indra Nooyi sobre el català a través d’un comunicat. El directiu també va assegurar que se sent “increïblement honorat i privilegiat per ocupar aquesta nova posició”. Abans de fer carrera a PepsiCo, el nou conseller delegat de l’empresa havia ocupat càrrecs en la companyia de llaminadures d’origen català Chupa Chups. El nomenament de Laguarta va fer que fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra, felicités en un missatge a Twitter el nou conseller delegat. “Enhorabona Ramon Laguarta i molts èxits i encerts com a nou CEO de PepsiCo”, va escriure Torra.

Precisament, l’executiu català agafa les regnes del productor de les patates fregides Lay’s en un moment en què la indústria de l’alimentació ha de reformular els seus productes si vol continuar creixent a costa dels consumidors. Cada vegada més compradors reclamen als fabricants de refrescos i aperitius productes més saludables i amb menys sucre, sal i greixos saturats, i el sector s’està afanyant a crear alternatives.

Segons va assegurar PepsiCo l’any passat, més del 45% de les seves vendes ja provenen de la gamma “lliures de culpa”, és a dir, aperitius i refrescos que contenen menys de 70 calories per cada 340 grams. Països com ara el Regne Unit, Mèxic o França han introduït impostos específics per a les begudes ensucrades aquests últims anys, cosa que ha obligat les companyies del gremi a apostar per productes amb menys quantitat de sucre. Catalunya també va començar a aplicar una taxa semblant l’any passat amb l’objectiu de reduir-ne el consum.

Laguarta va aterrar a PepsiCo només dos anys després que ho fes la seva antecessora. Indra Nooyi va començar la seva carrera a la multinacional el 1994 i des d’aleshores s’ha convertit en una de les principals directives del món empresarial als Estats Units. Ella -també com a directora financera abans de ser consellera delegada- és qui ha estat al darrere d’operacions estratègiques com ara la fusió amb el fabricant de cereals i farinetes Quaker Oats o el principal productor d’hummus envasat, Sabra. Aquesta diversificació cap a sectors més enllà dels refrescos ensucrats també és la resposta a l’eterna competència amb la Coca-Cola, que ha continuat prenent quota de mercat a Pepsi els últims anys.

En el comunicat emès ahir per anunciar el relleu, PepsiCo va destacar que l’empresa gairebé va triplicar el seu valor en els dotze anys en què Indra Nooyi ha estat al capdavant del projecte. Si els dividends per cada acció del productor de refrescos eren d’1,16 dòlars el 2006, l’any passat la xifra va escalar fins a 3,17 dòlars. D’origen indi i considerada una de les directives més importants dels Estats Units, Nooyi també ha protagonitzat algunes controvèrsies durant el seus anys en el càrrec. Per exemple, quan va plantejar en una entrevista que el grup podria llançar una línia de Doritos “per a dones” que fessin menys soroll quan es masteguen i cabessin dins el bolso.

Els altres catalans líders del sector de les begudes

Ramón Laguarta ha fet el cim de les begudes ensucrades. Tot i això, no ha sigut el primer a coronar el sector, sinó que altres empresaris catalans també ho van aconseguir. L’any 2015 l’accionista de l’embotelladora Cobega, Sol Daurella, assumia la presidència de Coca-Cola European Partners, el grup envasador del refresc nord-americà que fusionava les seccions espanyola, alemanya i europea.

Daurella, accionista del Banc Sabadell i una de les dones més influents del panorama empresarial català, també codirigeix la icònica Cacaolat amb Demetrio Carceller, del grup Damm. A més, gestiona l’òrbita de distribució de les càpsules de cafè Nespresso (Nestlé), amb què voldria reproduir els mètodes de distribució de Coca-Cola.

Ara bé, la medalla d’or se l’endú Xavier Ferrán, president de Diageo, el principal productor de begudes destil·lades del món des del 2017. El conglomerat és propietari de les ginebres Tanqueray i Gordon’s, així com dels whiskys J&B i Johnnie Walker i del vodka Smirnoff. Ferrán, de fet, també va deixar empremta a la companyia Bacardí, on va arribar després que s’integrés amb Martini, amb l’adquisició del vodka Grey Goose.

Més continguts de