Seat planteja un expedient temporal d'ocupació per a 7.000 treballadors

L'incendi a Faurecia provocarà que es deixin de fabricar més de 14.000 cotxes

L'incendi a la fàbrica de Faurecia a Abrera ja té un cost laboral directe per a Seat. La direcció de la companyia automobilística ha notificat aquest dimarts als sindicats la intenció de presentar un expedient temporal de regulació d'ocupació (ERTO) si no es modifica el calendari laboral, segons han informat a l'ARA fonts del comitè d'empresa.

L'incendi a Faurecia, una companyia que fabrica components per a l'automòbil, ha paralitzat la producció de cotxes a la planta de Seat a Martorell, si bé a la aquest dimarts a la tarda està previst que comenci a treballar la línia 1, on es munten els models Ibiza i Arona, i que suposa aproximadament el 50% de la producció de tota la planta. Però les línies 2, on es fabrica el León, i 3, on es fa l'Audi A1, començaran a treballar a finals de la setmana que ve, si tot va bé.

Fins a 70.000 treballadors en suspens per l'incendi de Faurecia

Segons ha notificat l'empresa als representants sindicals, des de l'incendi de dimarts passat a la matinada a Faurecia fins que la planta de Martorell torni a la normalitat s'hauran deixat de fabricar uns 14.300 cotxes. Fins a aquest dimarts la pèrdua de fabricació ja suma unes 7.000 unitats. La planta incendiada produïa per a Seat els tabliers dels cotxes.

Els representants sindicals de la UGT i CCOO ja han fet arribar a la direcció de Seat el seu desacord amb l'expedient de regulació d'ocupació pels dies que no s'ha treballat i els que encara no es podrà treballar, que consideren que s'haurien de considerar com a aturada tècnica. En relació a la producció que s'ha perdut, els sindicats consideren que hi ha altres mesures que poden ajudar a recuperar-la.

En aquest sentit, en la reunió entre direcció i sindicats s'ha plantejat la possibilitat de modificar el calendari laboral per treballar els dies 18, 19 i 20 de desembre, inicialment sense activitat de producció. Per als sindicats, aquesta mesura seria incompatible amb l'aplicació d'un ERTO.

A més, en cas de modificar el calendari pactat s'hauria de resoldre el cas d'aquells treballadors que tenen viatges pagats o reservats per a aquests dies de desembre, molt pròxims a les festes nadalenques, i durant els quals, si es tria aquesta opció, haurien d'anar a treballar. El comitè estudiarà el tema i donarà divendres una resposta a la direcció.

Faurecia dispara la facturació

Faurecia, l'empresa que ha provocat l'aturada a Seat per l'incendi a la seva planta d'Abrera, ha presentat precisament aquest dimarts les seves previsions. El fabricant francès de components arribarà a una facturació de més de 20.500 milions d'euros a l'exercici del 2022, una xifra que suposarà una progressió de gairebé el 17% en comparació amb els 17.524 milions d'euros que va ingressar l'any passat, segons va anunciar l'empresa en el marc del seu Capital Market Day.

La firma ha explicat que entre el 2017 i el 2019 va registrar un rècord de comandes per valor de 68.000 milions d'euros, cosa que li permetrà incrementar un 5% anual de mitjana el seu volum de negoci entre el 2019 i el 2022, fins a més de 20.500 milions d'euros a la fi del període.