18/06/2013

La Seda opta pel concurs de creditors per seguir negociant amb els bancs

2 min
La planta del Prat de La Seda va realitzar una transformació total fa 15 anys, quan va passar de produir fibres a plàstic per a envasos.

Barcelona.La Seda va iniciar el setembre del 2012 les converses amb el sindicat de bancs per millorar les condicions per retornar un préstec de 235 milions d'euros. L'empresa química va firmar el 2006 un crèdit per finançar l'etapa de creixement del grup, però les successives caigudes del mercat de plàstic per embalatge dels últims anys han escanyat les finances ja delicades del fabricant d'ampolles i altres envasos de plàstic PET.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de tres pròrrogues per arribar a un acord amb el grup de bancs dels últims mesos, el consell d'administració va anunciar ahir la presentació voluntària de concurs de creditors, a només nou dies de la junta d'accionistes anual. El comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que va suspendre immediatament la cotització del valor, no va aclarir el deute global de la companyia, que va arribar als 617 milions a finals de març, segons els últims comptes disponibles.

Fonts properes a l'empresa van indicar que part dels membres del consell d'administració van amenaçar de presentar la dimissió per forçar el vicepresident, José Luis Morlanes, a presentar la insolvència provisional. La voluntat del màxim òrgan de La Seda passa per mantenir les negociacions amb la banca creditora, però ara des de la intervenció judicial. La Seda necessitava l'acord del 75% dels bancs del sindicat, sempre que representessin més de la meitat del deute. L'empresa no ha aconseguit l'adhesió del nombre suficient d'entitats per arribar a aquests percentatges.

L'ICF, enganxat

L'Institut Català de Finances (ICF) ha estat una de les principals víctimes de la presentació de concurs. La Seda deu una quantitat pròxima als 60 milions a l'ICF, que en diverses ocasions li ha prestat diners. D'altra banda, el 40% del crèdit sindicat està en mans del fons nord-americà Anchorage, que ha comprat durant els últims mesos el deute que mantenien altres entitats financeres.

Després de la suspensió de pagaments de La Seda, el següent capítol de l'enèsima crisi financera de la companyia passa per comprovar si se celebrarà la pròxima junta d'accionistes del 26 de juny, que ja no serà presidida per l'advocat Miquel Roca. La majoria de punts del dia de la convocatòria tenen a veure amb les dues propostes per recapitalitzar l'empresa. La primera, que té el suport de Morlanes, és la d'Anchorage, que vol transformar en capital gran part del deute que ha comprat.

La segona proposta, ja rebutjada pel consell fa setmanes, és la de BA PET, la societat de l'expresident Carlos Moreira, que es manté com a primer accionista amb el 20% de l'accionariat, ara fora del consell, que preveu ressuscitar una ampliació de capital de 40 milions.

stats