Economia 01/10/2020

Terrassa, Sant Just i Sabadell, les ciutats amb més demanda per viure-hi després de la pandèmia

La recerca de lloguers a Sant Feliu de Llobregat creix un 183%, prova que els barcelonins volen traslladar-se a la perifèria

Paula Clemente
3 min
Gent passejant amb mascareta per Sant Feliu de Llobregat aquest dilluns, 20 de juliol, després que el Govern decretés mesures de seguretat extra per contenir l'avenç del coronavirus a la ciutat

BarcelonaEls efectes del confinament ja són evidents al mercat de l'habitatge: els moviments dels usuaris dins el portal de Fotocasa confirmen que ara la preferència és viure a la perifèria de les grans ciutats. Un estudi d'aquest portal immobiliari mostra que les cerques d'habitatge a Terrassa, Sant Just Desvern, Sabadell i Rubí s'han disparat per sobre del 100%. El següent municipi en el rànquing és Sant Feliu de Llobregat, on hi ha poc interès en els pisos de compra en detriment del lloguer, la demanda del qual es dispara un 183%. Fotocasa conclou que els barcelonins busquen traslladar-se a la perifèria.

WEB-habitatge-periferia-BCN

Prova d'això és que a Barcelona és on es detecta més interès per l'habitatge de lloguer (una taxa que puja dos punts després del confinament i se situa en el 57% dels que hi busquen pis) i menys pel de compra. Un altre indici és que la majoria dels deu municipis on creixen més les cerques per anar-hi a viure en règim de lloguer són a 10 quilòmetres de distància com a màxim de la capital. Les excepcions són Terrassa, a 30 quilòmetres, i Sabadell, Castelldefels i Gavà, a 20 quilòmetres de Barcelona.

"Hi ha molts espanyols que han sortit del confinament amb ganes de buscar un habitatge nou i el lloguer ha estat la fórmula triada per molts perquè possibilita canviar de casa amb certa immediatesa i provar diversos llocs i habitatges", diu Anaïs López, directora de comunicació de Fotocasa. A la demarcació Barcelona això es tradueix en el fet que el 41% dels municipis analitzats dupliquen el nombre de contactes que es fan en anuncis d'habitatge de lloguer.

Així, agrupant els increments en l'interès de compra i de lloguer, els municipis de la rodalia de Barcelona on han crescut més les cerques són:

  1. Terrassa (+121%)
  2. Sant Just Desvern (+111)
  3. Sabadell (+109%)
  4. Rubí (+101%)
  5. Sant Feliu de Llobregat (+98%)
  6. Gavà (+86%)
  7. El Masnou (+83%)
  8. Mataró (+81%)
  9. Esplugues de Llobregat (+81%)
  10. Badalona (+78%)

L'increment a la ciutat de Barcelona és del 77%, cosa que la situa en dotzè lloc en aquest llistat. En el cas concret del lloguer, encapçalen el rànquing d'increments Sant Feliu de Llobregat (+183%), Terrassa (+159%), Sabadell (+131%), Sant Just Desvern (+130%) i Esplugues de Llobregat (+116%). En el de compra hi apareixen a dalt de tot gairebé les mateixes ciutats, amb Rubí (que amb un increment del 114% en l'interès encapçala el llistat) i el Masnou (en cinquè lloc, amb unes cerques un 92% superiors a abans de la pandèmia) com a úniques excepcions.

El teletreball i l'auge de l''e-commerce'

El degoteig de sortides de Barcelona s'ha percebut en molts àmbits. També en la demanda de places a les escoles. Al Consorci d'Educació de Barcelona expliquen que no recorden un èxode de barcelonins com el d'aquest any, que ha fet que les llistes d'espera per accedir a escoles de la capital catalana es retallessin a una velocitat mai vista durant l'estiu.

"És una tendència que ja feia temps que es notava en diversos indicadors, com que els habitatges es buscaven més grans i amb jardí, i si busques jardí i més dimensió, a Barcelona avui és complicat", diu José Garcia Montalvo, professor d'economia a la UPF. A això cal afegir-hi, diu, que el teletreball i el comerç electrònic han destruït dues de les grans pegues d'anar a viure a la rodalia de la gran ciutat: el trasllat cada dia per anar a treballar i la sensació de perdre part de l'oferta comercial.

L'efecte en els preus

Ara bé, aquest docent recomana cautela a l'hora d'entendre aquesta tendència com a definitiva. Segons ell, és fàcil confondre aquest canvi estructural amb el que és habitual que passi en moments de contracció econòmica, i encara és aviat per concloure si aquest és un tipus de moviment o un altre. Però si fos efectivament permanent, i la gent marxés als afores, Montalvo assegura que això canviaria molt l'escenari comercial de Barcelona. "La rendibilitat, tant del lloguer de comerç com d'habitatge, és més baixa a qualsevol de les ciutats del voltant de Barcelona, així que si la gent no vol llogar a Barcelona, les rendibilitats començaran a igualar-se i els preus cauran aquí", indica.

De fet, també aquest dijous el portal immobiliari Idealista ha publicat dades sobre el tercer trimestre d'aquest any que indiquen que el preu de l'habitatge ha caigut prop d'un 2% a Barcelona en comparació amb els tres mesos anteriors, i que està gairebé un 3% per sota dels de fa un any. Malgrat tot, al conjunt de la província els preus han pujat un 5,7% entre juliol i setembre: sobretot, afirma l'informe, a les Botigues de Sitges (+11,2%), a Sant Vicenç dels Horts (+9,9%) i a Gelida (9,5%).

stats