NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Economia 23/05/2013

Treva per desbloquejar els convenis

La CEOE i els sindicats pacten pròrrogues per evitar la desaparició de convenis i afavorir la negociació

Elena Freixa
2 min
PATRONAL I SINDICATS, A L'ÚLTIMA TROBADA AMB MARIANO RAJOY 
 L'acord per rebaixar la tensió en la negociació col·lectiva a què han arribat la CEOE  i els sindicats no s'intueix, de moment, que tingui rèplica entre els agents socials i el govern espanyol pel que fa a un gran pacte per l'ocupació. La trobada de la setmana passada amb Rajoy va servir per dialogar sense arribar a cap compromís concret.

Barcelona.Les patronals CEOE i Cepyme i els sindicats CCOO i UGT signen avui a Madrid una treva per allunyar el risc d'un esclat de conflictes en cadena pel bloqueig de centenars de convenis col·lectius a tot l'Estat. La CEOE va acceptar ahir que es generalitzin pròrrogues en la negociació dels convenis que corrien el risc de caducar si no s'arribava a un pacte amb els agents socials abans del 8 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La solució de prorrogar convenis s'ha començat a estendre últimament per aplacar la conflictivitat en alguns sectors, com ara a la indústria del metall catalana, en què el pacte va servir per desconvocar la vaga prevista per avui. El mateix han fet altres sectors com ara el dels flequers i, segons van apuntar ahir els sindicats, l'acord amb la CEOE s'ha de veure subscrit i traslladat aviat a les negociacions entre patronals catalanes i sindicats per rebaixar una tensió que ha anat in crescendo els últims mesos.

La pressió del calendari ha convertit la negociació col·lectiva en una olla a pressió a punt d'esclatar, segons els sindicats. L'anomenada ultraactivitat que va introduir la reforma laboral dóna només un any per renegociar convenis caducats abans que acabin desapareixent i deixin sense la seva protecció els treballadors, que passarien a tenir garantits els drets mínims de l'Estatut dels Treballadors.

50 convenis aturats a Catalunya

L'amenaça de la caducitat ronda, segons els sindicats, centenars de convenis a tot l'Estat, amb quasi tres milions de treballadors afectats. En el cas de Catalunya, després del recent desbloqueig d'alguns convenis aquests dies, n'hi ha una cinquantena de sectorials enquistats i més de 600.000 treballadors afectats. Entre els sectors amb convenis bloquejats hi ha el de les TIC a nivell estatal i el conveni del comerç tèxtil a Barcelona, entre d'altres.

Un altre dels acords que avui formalitzaran sindicats i patronal a Madrid és el compromís d'apostar per les vies extrajudicials per resoldre els casos de bloqueig més greu, en què la negociació està trencada. En l'àmbit català, aquesta via seria, per exemple, el Tribunal Laboral de Catalunya, segons van apuntar fonts sindicals a l'ARA.

La Generalitat va oferir ahir als agents socials un protocol de mediació específic per desencallar els convenis més enquistats. El secretari d'Ocupació i Relacions laborals, Ramon Bonastre, va estendre la mà a sindicats i patronals per poder arribar a acords urgentment en els vuit casos en què, va dir, hi ha més risc de desaparició del conveni.

stats