eurostat
Economia 23/04/2012

La UE aclarirà aquest dilluns els dubtes sobre el desviament fiscal d'Espanya el 2011

Segons el govern espanyol el dèficit va arribar al 8,5% a finals de l'any passat davant del 6% que s'havia previst

Efe
2 min
Edifici de la Comissió Europea / XAVIER BERTRAL

BarcelonaL'oficina d'estadística comunitària, Eurostat, confirmarà aquest dilluns si el desviament fiscal d'Espanya el 2011 va ser de dos punts i mig, tal com va anunciar el govern de Mariano Rajoy. Segons l'executiu, el dèficit va arribar al 8,5% del PIB davant del 6% que s'havia previst.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Eurostat donarà a conèixer les xifres oficials del dèficit dels Vint durant 2008-2011, així com les del deute públic, en un exercici que es considera el primer pas de cara a les previsions econòmiques comunitàries de primavera i les recomanacions per països. Aquestes s'espera que tinguin lloc els pròxims dies 11 i 30 de maig, respectivament.

La Comissió Europea (CE) no ha dubtat obertament del desviament fiscal espanyol del 2011, però sí que ha manifestat la seva incomoditat pel ball de xifres i l'augment gradual del dèficit arran del canvi de govern a Espanya. Brussel·les es va mostrar reticent a acceptar una flexibilització de l'objectiu de reducció de dèficit per a aquest any abans de conèixer les dades consolidades que publica aquest dilluns Eurostat. Finalment, però, i davant la pressió espanyola –que va arribar a anunciar unilateralment un objectiu del 5,8%– va accedir a donar cert marge, fins al 5,3% (cinc dècimes per sota del que volia Espanya però nou per sobre del què s'havia pactat en un principi: 4,4%). Per al 2013, en canvi, l'objectiu de dèficit es va mantenir en el 3% del PIB.

Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) va pronosticar aquesta setmana que Espanya només serà capaç de reduir el dèficit al 6% el 2012, i el 2013 al 5,7%. En els dos casos, l'organisme presidit per Christine Lagarde vaticina que el percentatge quedarà per sobre de les previsions del govern espanyol pactades amb la Unió Europea (UE). De fet, segons l'FMI, abans de 2018 no s'aconseguirà el 3% acordat amb la CE per l'any vinent.

Les xifres d'Eurostat permetran a l'executiu comunitari afinar el seu càlcul amb vista a la presentació de les perspectives econòmiques de primavera que inclouran dades de tots els països membres sobre el creixement, la inflació i l'ocupació, entre d'altres indicadors.

stats